Ce trebuie să învățăm din primul job

93
Ce trebuie să învățăm din primul job - ceinvatamprimuljob27fb-1393509857.jpg

Articole recomandate

Primul job, la fel ca toate primele dăți din viața noastră, este unul care ne definește în mare măsură anumite valori ale viitoarei cariere. Deși, pe parcurs, ne cizelăm și experimentăm lucruri noi, baza ne este oferită de acest prim contact cu piața muncii. Iată ce consideră specialiștii desprejoburi.com că ar trebui să fie învățămintele primului loc de muncă din viața fiecăruia:


Te duci cu gândul că muncești opt ore pe zi, dar de fapt sunt cinci – șase.  Când te angajezi ești entuziasmat și dornic de a lucra cât mai mult pentru a demonstra de ce ești capabil. Opt ore ți se pare chiar un timp destul de scurt pentru a îndeplini toate sarcinile pe care ți le dorești. Însă, după câteva zile observi ce se întâmplă în jurul tău, la ceilalți colegi: pauze prelungite de țigară, pauze lungi de masă, conversații despre rețete culinare, amor și alte aspecte la fel de interesante. Așa că începe sa ti se mai duca din entuziasm.


Deadline-urile sunt făcute pentru a fi depășite. Primești o sarcină și te dai de ceasul morții să termini cât mai repede. Ești tracasat că nu vei termina până la termenul limită. Când un coleg îți spune marele secret: "Stai liniștit, nimeni nu predă proiectele la timp și nu se întâmplă nimic rău!" Și așa te calmezi. Din nefericire, de tot.


Șeful nu este întotdeauna mai deștept decât tine. Pleci la drum cu un anumit respect ierarhic. Într-o oarecare măsură, îți divinizezi șeful. Îl consideri o persoană foarte bine pregătită, un mentor desăvârșit. Dar îi observi slăbiciunile, greșelile, iar aura începe să-i dispară. Nu e perfect. Așa că ajungi uneori la concluzia că ai putea foarte bine să fii și tu în locul lui.


Colegii de muncă nu-ți devin cei mai buni prieteni. Îți dorești să construiești prietenii sincere, bazate pe principii morale bine stabilite. Visele ți se năruiesc în momentul când observi că totul se învârte în jurul interesului propriu. Colegul care pare de treabă te poate turna oricând la șeful tău, dacă știe despre tine că ocazional ai o relație foarte apropiată cu alcoolul, de exemplu. De aceea, sincer, nu e de recomandat ca toată firma să fie prietenă cu tine pe Facebook.


Toată lumea îți dă sfaturi. Dar asta nu înseamnă că le și pasă. În inima colegilor mai experimentați, trezești sentimentul… pedagogului de școală nouă. Toți te sfătuiesc cum ar fi mai bine să procedezi în diverse situații, cum să-ți faci treaba mai bine și fiecare vine cu propria versiune. Când sita se învechește, nu mai au aceeași răbdare, iar uneori chiar se contrazic cu spusele de la început. Așa că fii foarte atent la sfaturile primite!




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Vineri, 21 Februarie 2014
Stire din Diverse : Cum văd americanii munca omului
Vineri, 14 Februarie 2014
Stire din Diverse : Cum să ai succes când ai două joburi
Vineri, 14 Februarie 2014
Stire din Diverse : Trei pe un job?
Pagina a fost generata in 1.9326 secunde