Chișinău, fratele nostru de peste Prut

380
Chișinău, fratele nostru de peste Prut - botanicachisinau-1357916121.jpg
Explorând centrul orașului Chișinău, capitala Republicii Moldova, vei începe poate să te întrebi de ce alte capitale ale altor țări trebuie să fie atât de mari. 


Toate instituțiile oficiale ale statului - Parlament, Guvern, Opera - se află la mică distanță între ele, pe principala arteră din oraș, Bulevardul Ștefan cel Mare, iar orașul are un aer relaxat și civilizat.

Catedrala Nașterii Domnului, principala biserică din centru, construită în anul 1830, are un stil neo-clasic. Clopotnița sa este mult mai nouă, fiind ridicată în 1997, după ce cea originală a fost distrusă de liderii comuniști din Republica Moldova, în anul 1962. În apropiere se află Arcul de Triumf, înălțat inițial în anul 1841 și renovat în 1973. Fă o vizită și la Primăria orașului, o clădire atrăgătoare în culori galben și alb, construită între anii 1898 și 1901, în stil italian gotic. A fost serios afectată în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, dar a fost reconstruită, recăpătându-și gloria anterioară.

Altă atracție din centrul orașului este Parcul Ștefan cel Mare, cunoscut și ca parcul îndrăgostiților, dată fiind popularitatea de care se bucură în rândul amatorilor de întâlniri romantice. El se întinde pe o suprafață de aproape 70.000 de metri pătrați, a fost deschis pentru public în anul 1818, iar 50 de specii de copaci, printre care duzi și salcâmi, au mai mult de un secol vechime. Din anul 2009, parcul dispune de conexiune WiFi gratuită. Aici există multe locuri de joacă pentru copii, fântâni arteziene și statui ale unor oameni de vază ai țării. Printre acestea se regă-sește o statuie din anul 1928 a lui Ștefan cel Mare, care a domnit între anii 1457 și 1504, ca rege al Moldovei, provincie al cărei teritoriu includea și Republica Moldova. Tot aici se află si o statuie a poetului rus Aleksandr Puskin, care, în calitatea sa de tânăr radicalist nedorit la St Petersburg, a trăit în Chișinău în anii 1820 și s-a plimbat de multe ori prin acest parc.

În Chișinău sunt și multe săli de teatru și de concerte, inclusiv două teatre de păpuși.

În timpul plimbării pe principala arteră din oraș, poți cumpăra obiecte de artizanat de la magazinul universal. De la magazinul Bucuria poți cumpăra vinuri și ciocolată, al cărei miros te va atrage de la zeci de metri depărtare. Suveniruri se vând și la Mall-ul Sun City, care reprezintă un bun exemplu al clădirilor moderne construite în oraș după anul 1991. Tot aici se află și Turnul Sky, o clădire înaltă de 11 etaje, în care sunt amenajate birouri ultramoderne și un restaurant. (www.tuktuk.ro)


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Vineri, 21 Decembrie 2012
Stire din Cultură-Educație : Elevii intră în vacanță
Joi, 20 Decembrie 2012
Stire din Cultură-Educație : Elevii intră în vacanță
Pagina a fost generata in 0.3851 secunde