X

Cine sunt momârlanii din Valea Jiului?

320
Cine sunt momârlanii  din Valea Jiului? - momarlanii-1357916207.jpg
Trecând prin Petroșani, oraș minier cu veleități turistice, nimic nu sugerează că în această zonă încă își duce veacul una dintre cele mai vechi comunități rurale din România. Din cauza exploatărilor miniere începute în 1840 și a dezvoltării urbanistice determinate de acestea, majoritatea momârlanilor au fost nevoiți fie să se adapteze noului stil de viață, fie să își retragă gospodăriile spre dealuri. Dintre cei aproximativ 10.000 de momârlani rămași în Valea Jiului, puțini sunt cei care mai aduc aminte de asemănarea momârlanilor cu dacii amintiți de Columna lui Traian.


Dar cine sunt, de fapt, momârlanii? DEX-ul traduce cuvântul momârlan cu "om prost, necioplit, bădăran". În replică, unele surse fac trimitere chiar la limba latină, "momârlan" fiind compus din cuvintele "momo" (=țăran) și "lan" (=băștinaș), termenul fiind alterat în timp. De asemenea, momârlanii mai erau numiți și "jieni" datorită râului Jiu (amintit de Herodot și de Ptolemeu ca Gilfil sau Gilpil) care străbate zona.

Referitor la moarte, momârlanii au o viziune deosebită asupra acesteia. Având casele situate departe de cimitire, înmormântările aveau loc chiar în curte. Acest obicei îi lega, până nu demult, de casă, refuzând să o vândă din cauza (sau datorită) rudelor îngropate în cimitirul familial, motivând că nu doresc să își vândă strămoșii și părinții. O altă cutumă este legată de moartea flăcăilor, momârlanii obișnuind să fixeze un brad împodobit lângă mormânt.

În orașele Văii Jiului cu greu poate cineva să observe un momârlan, singurele ocazii fiind diminețile în care momârlancele coboară călare de la munte, mergând să vândă lapte "la blocuri", unde locuiesc "barabele", nume atribuit orășenilor încă din perioada austro-ungară, folosit și astăzi.

Muzeele și poveștile rămân, precum și colibele și stânele momârlanilor situate "la pădure", după cum obișnuiesc să spună, care vor mai aminti pentru câțiva ani de faptul că Valea Jiului este una dintre zonele în care au rămas și și-au avut continuitatea dacii. (www.descopera.ro)



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 12 Ianuarie 2013
Stire din Diverse : Chișinău, fratele nostru de peste Prut
Vineri, 21 Decembrie 2012
Stire din Cultură-Educație : Elevii intră în vacanță
Joi, 20 Decembrie 2012
Stire din Cultură-Educație : Elevii intră în vacanță
Pagina a fost generata in 1.5408 secunde