Costume tradiționale dispărute ale culturilor dobrogene, expuse la Muzeul de Artă Populară

1982
Costume tradiționale dispărute ale culturilor dobrogene, expuse la Muzeul de Artă Populară - 1b009afab1dab3f8143d5ad572113022.jpg
La Muzeul de Artă Populară s-a deschis, recent, expoziția "Multi-culturalitate în Dobrogea", reprezentând un interesant periplu vizual printre costumele și obiectele tradiționale provenind din culturile dobrogene.
Așa cum sugerează și titlul, expoziția evidențiază diversitatea culturală a Dobrogei, fiind prezentate costume, obiecte decorative sau de ordin spiritual aparținând românilor autohtoni, românilor de la sud de Dunăre și etniilor bulgare, turco-tătare, ucrainene, ruso-lipovene și celei grecești.
Expoziția ne-a fost prezentată de muzeograf Argentina Bărbulescu: "Am încercat să prezentăm diversitatea costumelor populare și a pieselor de port și a țesăturilor specifice, dar și câte ceva despre viața spirituală a etnicilor din Dobrogea".
Astfel, pe lângă binecunoscutele veșminte populare specifice românilor, putem observa costumele de nuntă ale aromânilor, bogat ornamentate cu podoabele caracteristice: căciula, cerceii, cingători din argint (purtate de femei), pentru bărbați fiind reprezentative lanțurile de briceag și punguțele realizate din mărgele.
Costumul bulgăresc se aseamănă cu cel românesc prin catrință, pentru femei fiind reprezentative rochia din lână, cămașa lungă din bumbac, pestelca galbenă și podoabele specifice - salba de bani și cingătoarea din metal.
Expoziția cuprinde și costume de turcoaică și de tătar, iar în ceea ce privește portul lipovenilor sunt prezentate costumele tradiționale purtate de aceștia în singurul loc în care mai pot fi admirate: la biserică. Spre deosebire de cele-lalte etnii, podoabele de cap ale lipovenilor sunt diferite, iar brâul este indispensabil atât femeilor, cât și bărbaților. "Costumul de lipovean e reprezentat printr-o cămașă specifică, pantalonii având o croială orășenească, iar la biserică se merge cu mătănii speciale", precizează Argentina Bărbulescu.
Nu doar costumele sunt cele care ne introduc în lumea culturilor dobrogene, ci și fotografiile care le însoțesc, reprezentând imagini de arhitectură, de interior și de port.
Viața spirituală este, de asemenea, reprezentată în expoziția Muzeului de Artă Populară, fiind expuse icoane specifice lipovenilor și grecilor. De asemenea, alături de icoane și costume sunt prezentate țesături și broderii specifice culturilor dobrogene. "Pentru români, sunt caracteristice țesăturile din lână, bumbac combinat cu borangic, pentru turci și tătari sunt specifice țesăturile din bumbac și cânepă, iar din cultura ucrainenilor sunt prezentate câteva specii de țesături printre care ștergarele brodate în cruci", ne-a spus muzeograf Argentina Bărbulescu.
Piesele cuprinse în expoziție aparțin sfârșitului de secol XIX, începutului secolului XX, dar și unei perioade mai recente. Din studiile realizate pe teren de cercetătorii Muzeului de Artă Populară, costumele expuse nu se mai găsesc, lipovenii fiind singurii care încă realizează vestimentații tradiționale, însă din țesături industriale.
Expoziția "Multiculturalitate în Dobrogea" este deschisă până la finalul lunii iunie.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Sâmbătă, 15 Mai 2010
Stire din Diverse : Remedii împotriva febrei
Sâmbătă, 15 Mai 2010
Stire din Diverse : Europenii, părinți bătrâni
Pagina a fost generata in 1.8057 secunde