Bucătăria și baia – cele mai comune locuri pentru arsurile cu lichid fierbinte

4628
Bucătăria și baia – cele mai comune locuri pentru arsurile cu lichid fierbinte - bed72a7299f9e9221b16f3f84dbc4a91.jpg

Articole de la același autor

Peste 90% din accidentele copilului se produc în prezența familiei. De aceea prevenția reprezintă cel mai bun tratament. Accidentele copilului sunt în foarte mare proporție ușor de prevenit și de anticipat.
Accidentele reprezintă principala cauză de prezentare de urgență a copiilor în mediu spitalicesc și principala cauză de deces și invaliditate la copil. "Un procent semnificativ din traumatismele complexe, arsurile, intoxicațiile, aspirațiile de corpi străini sunt amenințătoare de viață. De asemenea, acestea presupun îngrijiri medicale complexe, laborioase și de lungă durată", a precizat prof. dr. Dan Mircea Enescu, director Spitalul de Copii "Grigore Alexandrescu" din București.
Recent, Asociația Americană de Arsuri a demarat o amplă cam-panie de prevenire a accidentelor cauzate de arsurile cu lichid fierbinte. "Cele mai frecvente victime ale arsurilor prin lichid fierbinte sunt copiii mici, vârstnicii, persoanele cu dizabilități, iar 60 la sută au loc la copii cu vârste cuprinse între zero și patru ani, prin opărire", adaugă specialistul. Potrivit acestuia, cele mai comune locuri pentru arsurile cu lichid fierbinte sunt bucătăria sau zona de luat masa (mai ales în timpul mutării, mâncarea sau băutura fierbinte poate fi vărsată, cel mai adesea de către copii) și baia.

Zonă de siguranță în bucătărie
Protejarea copiilor împotriva arsurilor prin lichid fierbinte se poate face prin schimbări în amenajarea casei, precauții zilnice și supravegherea permanentă a copiilor. În bucătărie modificările sunt cele mai importante. Primul pas îl reprezintă marcarea și explicarea unei "zone de siguranță" a copilului, apoi îndepărtarea fețelor de masă și folosirea cănilor de călătorie, care nu se varsă. Informați prietenii, rudele și bonele, nu țineți mânerele spre fața cuptorului, respectați practici sigure în folosirea cuptorului cu microunde, protejați aparatele electrice de gătit și cablurile acestora.
Copiii mici trebuie supravegheați tot timpul. Încurajați folosirea zonei de siguranță a copilului, nu țineți niciodată un copil în brațe în timp ce preparați sau serviți mâncare fierbinte, în timp ce beți o băutură fierbinte, nu țineți băutura și mâncarea fierbinte la îndemâna copiilor.

Verificați temperatura apei de îmbăiere
La baie trebuie să stabiliți o temperatură sigură a apei calde. Dacă acest lucru nu este posibil, instalați valve sau robinete de siguranță și capete de duș. Carpetele din cabina de duș nu trebuie să fie alunecoase și, neapărat, instalați o bară de susținere în cabină. Temperatura sigură de îmbăiere este între 38 și maximum 48 de grade Celsius. Verificați întotdeauna temperatura apei înainte de a pune copilul în cadă sau în duș. Instruiți cu atenție frații mai mari care îi ajută pe cei mici să facă baie. De asemenea, copii mici nu ar trebuie lăsați niciodată singuri în cadă.

Fără creme sau unguente
În cazul în care se produce totuși un asemenea accident, nu trebuie să vă panicați. Acordați cât mai rapid primul ajutor. Îndepărtați victima de sursa arsurii, îndepărtați toate hainele, scutecele, pantofii care au intrat în contact cu apa fierbinte, răcoriți zona arsă cu apă rece și acoperiți zona arsă cu ceva uscat și curat. Nu aplicați creme sau unguente și sunați la 112.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4623 secunde