Microbii îi îmbolnăvesc pe copii, nu le întăresc sistemul imunitar

4257
Microbii îi îmbolnăvesc pe copii, nu le întăresc sistemul imunitar - 070299e301fd3659bcc06897572f696f.jpg
Dacă ar fi să se declare oficial războiul împotriva microbilor, toate mămicile s-ar înrola fără ezitare. Cu toate ducem deja lupte cu germenii și microbii de toate felurile. Unele sunt mai stricte, altele mai permisive. Adevărul este că germenii sunt deopotrivă și prieteni și dușmani.

Multe dintre organismele microscopice pe care le numim "microbi" (bacterii, viruși, protozoare, fungi) sunt fie inofensive, fie utile pentru funcționarea corpului uman. Și o teorie numită "ipoteze ale igienei" sugerează că expunerea într-o oarecare măsură a copiilor la microbi poate reduce riscurile de a dezvolta anumite alergii sau de a se îmbolnăvi de astm. Dar germenii pot aduce și răceli, gripe sau toxiinfecții, care nu îi fac pe copii mai sănătoși și nici nu le întăresc sistemul imunitar. Pe scurt: cu cât mai puține boli, cu atât mai bine.
Deci, care este cea mai bună strategie în lupta împotriva microbilor? Cei mai mulți își stabilesc regulile bazându-se, în parte, pe știință, dar și după preferințele proprii. Însă există câteva tactici clare.

Regula celor cinci secunde
Cu toții am auzit de regula celor cinci secunde: dacă lui bebe i-a căzut biscuitele jos și îl ridicăm în mai puțin de cinci secunde, îl poate savura liniștit în continuare. Dar puține dintre mămicile pe care le-am cunoscut țin cont de această regulă. Răspunsul lor: locația contează mult mai mult decât cronometrarea. "Nu mă supăr dacă fetița mea mănâncă ceva de pe jos acasă", spune Ioana S., profesor și mama unei fetițe de trei ani, "dar dacă se întâmplă asta la mall, de exemplu, nu mai sunt de acord. Acasă știu că este curat, dar într-un spațiu public, sigur nu".

Mâini curate
Băile publice le dau mari bătăi de cap mămicilor nevoite să-și ducă micuții acolo, pentru o urgență-urgență. Specialiștii sunt însă de părere că nu sunt și cele mai periculoase. Dacă se respectă regula spălării pe mâini imediat după folosirea toaletei nu există riscuri de îmbolnăvire. Mâinile sunt principalele căi de transport al microbilor, iar nasul, gurița și ochii copiilor sunt principalele căi de intrare. Spălarea pe mâini este obligatorie, nu numai la opririle la toaletele publice, în mall-uri și restaurante, dar și acasă. Mâinile trebuie frecate bine cu săpun, spălatul trebuie să dureze 20 de secunde.

Gelurile dezinfectante
Apărute de ceva timp și în magazinele românești, gelurile dezinfectante pot fi un scut foarte bun împotriva germenilor. Dacă nu aveți la îndemână o chiuvetă și apă, gelul este o alternativă foarte bună pentru dezinfectarea mânuțelor "marelui" explorator.

Produsele de curățenie
Când vine vorba de distrugerea microbilor acasă, alegerea arsena-lului corect de produse de curățenie poate fi o misiune foarte dificilă. În timp ce multe produse se pretind "cele mai" antibacteriale și antisep-tice, unele mămici spun că sfinte ră-mân tot banalul săpun și apa. "Sunt mult mai îngrijorată de chimicalele pe care le conțin aceste produse decât de bacteriile în sine", spune Marcela M.
Medicii recomandă totuși utilizarea unui spray dezinfectant pentru "suprafețele critice" unde se adună germenii, inclusiv blatul de bucătărie și baia. Pentru a vă face propria soluție de dezinfectant este suficient să amestecați o lingură de clor (înălbitor) cu 250 de ml de apă. După ce îl pulverizați pe porțiunea respectivă, ștergeți folosind o cârpă curată, uscată, un burete sau un prosop de hârtie. Un alt pont pentru a scăpa de germenii din bucătărie - luați buretele de vase, udați-l bine și introduceți-l în cuptorul cu microunde pentru două minute - studiile au arătat că este suficient pentru a omorî germenii.

7 reguli de bază
Așadar, ca un soldat bun, gata oricând să vă protejați familia de microbi, trebuie să urmați șapte reguli de bază:
1. Învățați-vă copiii să se spele pe mâini în aceste momente cheie: după folosirea toaletei, după ce au pus mâna pe un animal, după ce s-au jucat afară și, neapărat, înainte de fiecare masă.
2. Executați corect spălatul pe mâini: cu apă și săpun, 20 de secunde pentru a ucide toți germenii periculoși.
3. Țineți o sticluță de gel dezin-fectant în geanta dumneavoastră sau a lui bebe pentru vizitele la locul de joacă, gustările din parc, sau alte locuri unde nu găsiți o chiuvetă.
4. După ce ați pregătit carne, spălați tocătorul cu apă fierbinte și detergent de vase și curățați blatul cu dezinfectant. Bacteriile care se găsesc în carnea crudă sunt mult mai periculoase decât orice alți germeni pe care ați putea să-i aveți în casă.
5. Spălați tăieturile sau zgârieturile micuților cu apă și săpun. Aplicați o soluție antibacteriană, puneți un plasture și schimbați-l în fiecare zi până se vindecă rana.
6. Asigurați-vă că micuții sunt la zi cu vaccinurile și luați în considerare chiar și un vaccin antigripal în fiecare an. Astfel, sunt mai puține șansele ca școlarul să aducă în casă vreun virus cu care să se infecteze întreaga familie.
7. Dacă vreun membru al familiei este bolnav, faceți-vă timp pentru a dezinfecta mânerele de la uși, telecomenzile, jucăriile sau alte lucruri cu care ar putea intra în contact copilul.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 17 Aprilie 2010
Stire din Diverse : Educă-l să te asculte
Pagina a fost generata in 0.231 secunde