Manierele se învață în cei șapte ani de acasă

2980
Manierele se învață în cei șapte ani de acasă - 85d297fa7d4eabbce321215f0d45cb58.jpg
S-au dus zilele în care copiii erau lăsați să se comporte adecvat vârstei lor și li se tolerau unele impolitețuri, în numele libertății copilăriei. S-a întors moda manierelor, chiar și în rândul copiilor. Conform unui studiu recent, peste 81 la sută din mame sunt de părere că vremurile s-au schimbat și că acum este mai important ca niciodată să-și învețe copiii să fie manierați. De asemenea, 95 la sută dintre mămici sunt de părere că misiunea de a-și educa odraslele le revine în mod egal părinților.
Ușor de spus, greu de făcut. Educația nu înseamnă numai a-i atrage atenția copilului să salute când intră într-o încăpere, ci a-l forma astfel încât toate acestea să vină de la sine și să i se pară foarte firești. Vă prezentăm, mai jos, câteva metode pe care specialiștii în psihologie ni le recomandă pentru a-i învăța pe cei mici Codul bunelor maniere.

Fiți un model pozitiv
Acesta este cel mai important sfat. Dacă vrem ca și copilul nostru să spună cuvintele magice "te rog" și "mulțumesc", ar trebui să fim primii care să le folosim. Chemarea la masă ar trebui să sune ceva de genul "Vrei, te rog, să te așezi la masă?". Sau, dacă vrem ca micuțul să spună frumos "bună ziua" și "la revedere", trebuie să ne facem un obicei în a ne întâmpina partenerul cu un călduros "bună" sau să ne luăm "la revedere" cu drag atunci când venim sau când plecăm din casă. Cu toții vrem ca și copiii noștri să fie respectuoși, dar adevărul este că nici noi nu îi tratăm întotdeauna cu maximum de respect, astfel încât ei primesc mesaje amestecate, confuze.

Reguli clare, pentru vârsta lor
Trebuie să stabiliți niște limite și să-i explicați copilului ce este acceptabil și ce nu este acceptabil în familia dumneavoastră. Luați chiar în considerare crearea, împreună, a unei liste cu manierele ce trebuie folosite în casă și afișați-o la loc vizibil. Dar nu vă așteptați să fie respectată cuvânt cu cuvânt. Mulți dintre copii nu conștientizează ce înseamnă politețea până la vârsta de opt ani.

Repetați mereu și lăudați comportamentul potrivit
Trebuie să fiți pregătiți să repetați și să-i amintiți copilului regulile de comportament mulți ani de-acum încolo. Încercați să creați chiar jocuri și glume despre reguli. În loc să îi ordonați "Pune-ți șervetul în poală!", încercați "Cine are șervetul în poală?". Când copilul este politicos lăudați-l pentru comportamentul său, dar în mod specific. În loc să-i spuneți "Ai fost o fetiță așa de cuminte când am fost în vizită la bunica" spuneți "A fost foarte bine că ai stat cuminte la locul tău la masă și ai folosit furculița și cuțitul să mănânci!".

Nu îi corectați în public
Deși toți copiii mici au nevoie să le fie reamintite mereu manierele, încercați să nu o faceți prea dur în public. În loc să strigați la ei "Așează-te la locul tău chiar acum!", rugați-l să vă însoțească la o scurtă plimbare în care să-i explicați cu calm, între patru ochi, că așteptați de la el să stea cuminte la masă în timp ce luați cina și că este nepoliticos să stea în picioare la masă. Când sunt făcuți de rușine, copiii nu se mai gândesc la lecția pe care doriți să îi învățați și se pot comporta exact pe dos.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 17 Aprilie 2010
Stire din Diverse : Educă-l să te asculte
Pagina a fost generata in 0.3774 secunde