Cum controlezi furia copilului tău

793
1
Cum controlezi furia copilului tău - agresivitatecopii-1331313409.jpg

Atmosfera tensionată din familie, comportamentul imitativ și vizionarea unor desene cu conținut violent pot influența temperamentul copiilor. Aceștia devin agresivi, se joacă violent, țipă, mușcă, împing, sparg, distrug sau se tăvălesc atunci când nu obțin ceea ce doresc.

Lipsa regulilor din viața celor mici reprezintă una dintre cele mai frecvente cauze ale agresivității. Potrivit psihologilor, la copiii cu vârsta cuprinsă între 3 și 5 ani comportamentul agresiv înseamnă de fapt o imaturitate psihosocială. "Părinții nu le impun foarte multe reguli copiilor lor, iar gesturile nepotrivite pe care le fac la această vârstă sunt rezultatul lipsei normelor sociale", ne-a explicat psihologul Cristina Gemănaru, coordonator al Centrului Psihologic "Marea Neagră" din Constanța.

Identificați cauzele agresivității
Primul pas în rezolvarea problemelor de temperament ale celor mici este să încercăm să aflăm motivele pentru care aceștia sunt răutăcioși. Copiii pot deveni agresivi ca urmare a unor reacții la situațiile pe care le percep ca frustrante sau stresante, cum ar fi refuzul părinților la cerințele lor.
În aceeași măsură, o ceartă cu alți copii pentru posesia unei jucării poate determina descărcări de agresivitate prin gesturi, vorbe urâte, lovituri sau chiar crize de furie. Pedepsirea micuților sau țipatul la ei nu reprezintă, însă, o soluție, ci, din contră, poate înrăutăți comportamentul lor.

Tensiunile dintre părinți accentuează comportamentul agresiv
Felul în care se comportă micuții este influențat în mare măsură de mediul în care trăiesc, iar tensiunea sau violența percepută în familie este exprimată adesea prin furie. Copiii au tendința de a imita tot ce văd în jurul lor, așa că părinții trebuie să aibă mare grijă la gesturi și la cuvinte când sunt în preajma celor mici.
"În cazul în care stările de tensiune între părinți sunt frecvente, copilul va generaliza agresivitatea nu numai acasă, ci și în colectivitate, la grădiniță sau la locul de joacă, acolo unde și alți copii îi pot imita compor-tamentul", aflăm de la Cristina Gemănaru.

Atenție la filmele și desenele vizionate de cel mic
Este important să supravegheați întotdeauna filmele, videoclipurile, jocurile sau desenele animate de care este interesat copilul și să evitați expunerea acestuia la cele cu conținut violent. "În general, cei mici se transpun în scenele pe care le văd la televizor sau în jurul lor.
Totodată, aceștia pot imita comportamentul agresiv pe care îl observă la colegi sau frați", precizează psihologul constănțean. Micuții obișnuiesc să imite comportamentul altor persoane care servesc drept modele, cum ar fi părinții, prietenii sau personajele din desene animate.

Părinții trebuie să ia măsuri din timp
Crizele de agresivitate apar și atunci când părinții exagerează cu importanța pe care o dau copilului la fiecare capriciu, fără să stabilească limite în comportament. Astfel, părinții trebuie să ia măsuri încă de la primele accese de furie distructivă a copilului, deoarece repetarea ieșirilor violente depinde foarte mult de primele atitudini ale părinților. "De multe ori, la vârsta preșcolară copiii folosesc forța fizică sau verbală pentru a obține ce își doresc și pentru a-și satisface nevoile primare, cum ar fi să primească anumite alimente sau jucării", mai spune psihologul Cristina Gemănaru.

Nu vă lăsați afectați de micile accese de furie
Specialistul precizează că cea mai eficientă soluție pentru aplanarea acceselor de violență este ignorarea lor. "În familie, copilul trebuie ignorat când are accese de furie și nu trebuie să îi facem toate poftele atunci când este agresiv. Alternativ, părinții trebuie să dezvolte un comportament pozitiv și să redirecționeze atenția celui mic către o activitate care îi face plăcere. Dacă îi arătăm că agresivitatea lui nu ne afectează, aceste situații nu se vor mai repeta", susține psihologul. Pentru a-l ajuta pe cel mic să uite de momentele de agresivitate, putem folosi o construcție verbală simplă prin care îl îndrumăm să construiască ceva, să deseneze, sau să aducă ceva din altă cameră.

Când este cazul să apelăm la specialist
Dacă în ciuda tuturor măsurilor, copilul apelează în mod constant la agresivitate, este indicată vizita la un specialist în psihologia copilului.
"În momentul în care părintele simte că nu mai deține controlul asupra propriului copil și nu mai poate impune reguli, este recomandată consultarea unui specialist. Nu trebuie să așteptăm foarte mult pentru ca lucrurile să se schimbe de la sine. Psihologul este cel care poate oferi cele mai bune soluții", spune Cristina Gemănaru.



Comentează știrea

Dim
10 martie 2012
Babacilor aveti grija ca acum exista Legea violentei in familie

Daca copilasul este foarte suparat si daca masurile enumerate nu duc la nici un rezultat, parintii , tatal si mama, trebuie sa se aseze in genunchi in fata copilasului si sa-l roage din suflet sa se calmeze si sa-si ceara iertare ,cu lacrimi in ochi, ca l-au suparat. Daca nici metoda asta nu da nici un rezultat, parintii mantinind pozitia in genunchi, trebuie sa-l roage astfel pe copilas: puisor, ptr. ca sa iti calmezi nervii, te rugam din suflet da-ne palme, spargene citeva farfurii in cap si eventual citeva ghivece cu flori, dar ai mila de noi si nu ne reclama ca te-am suparat ptr. ca legea ne va azvirli in strada exact ca pe doi maidanezi. Dar numai ptr doi ani !!!

Articole pe aceeași temă

Vineri, 09 Martie 2012
Stire din Cetățenești : Cum previi rahitismul
Pagina a fost generata in 0.2517 secunde