Cum îl învățăm pe copil să fie politicos

509
Cum îl învățăm pe copil să fie politicos - copilpoliticos-1343397028.jpg
Toată lumea se minunează când un copil mic spune "te rog" și "mulțumesc". Dar dacă al nostru este genul care uită întotdeauna "cuvintele magice", s-ar putea să vă întrebați ce puteți faceți ca să îl încurajați să le rostească. Experții ne sfătuiesc să nu folosim întrebări de genul "Care este cuvântul magic?" ori "Cum tre-buie să spui?", ci propriul exemplu.

Dacă nu vreți să veniți acasă la un copil care nici nu își ia ochii de la televizor ca să vă spună "Bună!", cea mai bună tactică este de a-i oferi un bun exemplu. Atunci când vă întâmpinați membrii familiei sau îi conduceți până la ușă și le dați un pupic de "la revedere", cei mici vor începe să copieze obiceiurile dumnea-voastră, încă de la vârsta de doi ani. De exemplu, când vine mama acasă, tatăl ar trebui să o întâmpine, să o sărute și să o întrebe drăgăstos cum a fost ziua ei. La fel, când tatăl pleacă dimineața, mama și copiii ar trebui să-l îmbrățișeze și să-i ureze o zi frumoasă.

"Te rog frumos!" și "Mulțumesc!" sunt cuvinte mult îndrăgite de părinți. Când îi invitați pe copii la masă, adăugați și cuvintele pe care ar dori să le folosească și ei: "Copii, haideți, vă rog, la masă, acum!". Când ei vor apărea bucuroși, spu-neți-le: "Mulțumesc că ați venit așa de repede!". Oferindu-i astfel de modele copilul va învăța mult mai ușor obiceiurile bune și atunci când îl veți auzi folosind cuvintele de politețe, lăudați-l.

Empatie vs. scuze

A spune "Mulțumesc!" apare ceva mai greu decât " te rog!", dar, în general, în jurul vârstei de patru ani, copiii încep să îl folosească. Poate fi de ajutor și să le explicați că oamenii sunt mult mai dispuși și mai încântați să le îndepli-nească dorințele atunci când acestea sunt exprimate în mod politicos. Un alt cuvânt util este "scuze!", poate chiar cel mai important dintre toate. Psihologii susțin că, uneori, părinții folosesc prea des acest cuvânt sau sinonime. "Este mult mai important să-i învățăm pe copii empatia decât să îi forțăm să își ceară scuze", explică Brown Braun, autorul unei cărți despre educația copiilor și a părinților. "Nu insistați doar ca micuțul să își ceară scuze. Explicați-i de ce ceea ce a făcut este greșit: «Vezi cât de trist este băiețelul din cauză că i-ai luat mașinuța?». Apoi arătați-i cum să-și îndrepte greșeala: «Crezi că ar trebui să i-o dăm înapoi și să-i aducem și un șervețel?»", a mai explicat psihologul.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Sâmbătă, 28 Iulie 2012
Stire din Diverse : Europa FM  aduce nume mari pe plajă
Sâmbătă, 28 Iulie 2012
Stire din Diverse : Legume la cuptor cu sos de brânză
Pagina a fost generata in 1.3848 secunde