Cum să controlezi anturajul copilului

452
Cum să controlezi anturajul copilului - 6septfondanturaj-1378473348.jpg

Articole recomandate

Un vechi proverb românesc spune că prieteniile rele strică obiceiurile bune. Dacă vrei să știi în ce medii se învârte copilul tău, atunci informează-te prin ce metode poți să-i controlezi anturajul.

Majoritatea părinților consideră că este mult mai bine să-i impună copilului cu cine să se întâlnească sau nu. În realitate, acest lucru este foarte greu de pus în practică. Pe lângă faptul că nu poți, ca părinte, să fii cu el 24 de ore din 24, cu siguranță, la un moment dat, micuțul va ieși din cuvântul tău. Pentru a nu-i da senzația că este încorsetat, psihologul Cristina Ion-Rădulescu apreciază că este bine să-i dai mai multă libertate pe măsură ce crește și să îl lași să facă propriile alegeri, întrucât numai așa va reuși să se maturizeze. Atenție, însă, va trebui să veghezi permanent asupra siguranței lui să-l ferești de greșeli care pot fi fatale, chiar dacă, la prima vedere, pare imposibil să împaci ambele atitudini.

Puterea… găștii

Psihologul este de părere că părinții ar trebui să înțeleagă, mai întâi, ce înseamnă pentru copil apartenența la un anumit grup. Adolescentul, de exemplu, simte o nevoie de identificare cu o colectivitate, alta decât cea școlară, cum se întâmplă în cazul copilului mai mic. Odată cooptat într-o… gașcă, și el își va asuma un rol. Pentru a-l feri de prietenii nocive, psihologul recomandă să îi asiguri acces la colectivități cum ar fi echipe sportive, cercuri artistice etc., astfel încât să nu stea singur. O altă idee bună este să ții legătura cu alți părinți și să-i încurajezi pe copii să se întâlnească la reuniuni ale mai multor familii, dar și singuri, în afara casei, dacă sunt suficient de mari.

Acceptă discuțiile dificile

Pentru ca un copil să nu ajungă în situații-limită, nu evita discuțiile pe teme dificile încă din copilărie. În cazul în care cel mic îți pune o întrebare sau vezi că are o curiozitate, răspunde-i. Unele teme s-ar putea să te scandalizeze sau vei considera că e prea mic ca să le abordezi. Nu face asta, ci explică-i pe înțelesul lui. Nu evita niciun subiect de discuție. Altfel, va înțelege că există anumite teme de evitat în prezența părinților. Fiți siguri că nu îi va trece curiozitatea, oricât ar fi de micuț, ci va discuta pe viitor doar cu prietenii lui, întrucât în foarte multe situații, grupul oferă accesul la informații considerate inadmisibil de discutat în familie. De aceea, dacă este obișnuit să discute orice cu părinții, tentația va fi ceva mai mică.

Libertatea de a alege

Fără doar și poate, există anumite lucruri care ar trebui să fie obligatorii, dar multe subiecte pot fi negociate. De exemplu, ceea ce ține de siguranța și sănătatea copilului tău nu se discută. Atenție mare, însă, în loc să îi impui alegerile corecte, ar fi bine să îl determini să le prefere printr-o educație în care să îi dezvolți capacitatea de a distinge între bine și rău. În caz contrar, degeaba îi faci capul mare și îi spui să nu se împrietenească cu un copil obraznic, rău, chiulangiu, căruia nu-i place cartea, să nu se apuce de tot felul de prostii, dacă nu îi explici și ce riscă dacă intră într-un anturaj dubios, și cum să facă față tenta-țiilor sau curiozităților inerente oricărui segment de vârstă.

Important! Copilul trebuie învățat de micuț că nu trebuie să obțină aprobarea tuturor celor din jurul lui pentru a fi cu adevărat valoros. Obișnuit de la cele mai fragede vârste astfel, cu timpul, nu va fi tentat să facă ceva ce îi poate pune în pericol sănătatea doar pentru a fi pe plac anturajului sau a se da mare. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 20 Februarie 2013
Stire din Eveniment : Adolescent anchetat pentru furt
Pagina a fost generata in 1.488 secunde