Impactul devastator al unei sarcini în adolescență

286
Impactul devastator al unei sarcini în adolescență - sarcinainadolescenta-1376929061.jpg

Articole de la același autor

Adolescența este vârsta marilor încercări, a stabilirii principiilor de viață, a explorării, dar totodată și vârsta frustrărilor, anxietăților și temerilor că aproape nimeni nu înțelege "ceea ce-mi doresc eu". Iar de aici și până la situații extreme, precum o sarcină nu este decât un pas. "O provocare extremă, cu un impact psiho-logic imens ce poată lăsa urme adânci", spun psihologii, care le recomandă părinților să le fie mereu aproape copiilor în această perioadă.

"Îmi asum orice risc!"

Nu de puține ori, în cabinetele psihologilor ajung adolescenți pentru care nimic nu părea imposibil de trecut și care au tratat superficial fiecare situație apărută.

Și cum toate acestea nu ar fi de ajuns, în mod frecvent la adolescent se observă furia, frustrarea că persoanele cele mai neînțelegătoare sunt reprezentate chiar de familie.

Adolescența ascunde multe afecte atât pozitive dar și negative , descoperă multe sentimente care încep să-și facă apariția, dezvoltă gânduri ca "fiind adolescent toată lumea este a mea și reușesc să fac față oricărei situații, indiferent cât este de riscantă". O astfel de provocare ar fi sarcina la vârsta adolescenței.

De cele mai multe ori, tinerele adolescente învață și sunt educate în ceea ce privește viața sexuală. Cu toate acestea, se întâmplă frecvent astfel de drame nu se știe pentru cine mai intense: pentru tânăra domnișoară aflată pentru prima dată în fața unei situații fără ieșire, pentru partenerul acesteia, care poate este la fel de tânăr și neexperimentat, pentru familiile celor doi tineri și cel mai important. pentru mica viață din pântecul adolescentei.

"Sarcina în adolescență poate avea un impact psihologic decisiv pentru evoluția vieții unei tinere fete, impactul poate fi uneori devastator. Tânăra simte că viața s-a oprit în loc și pentru început va ascunde acest lucru , va încerca să găsească de una singura soluția. De aici apar toate acele tragedii în care un copil este capabil să ucidă alt copil, distrugând două vieți într-o singură clipă. Pe de altă parte și abandonul la naștere este una dintre metodele la care recurg tinerele, mai ales acelea care provin dintr-un mediu familial foarte promiscuu, iar sarcina nu reprezintă decât o etapă trecătoare a vieții, lipsită de importanță", explică psihoterapeutul Cristina Gemănaru. 
 

Traumele se resimt în viața de adult

Dincolo de orice, se ascunde sufletul, iar impactul psihologic al abandonului copilului într-o formă sau alta: întrerupere de sarcină sau abandon la naștere va fi extrem de puternic asupra evoluției emoțio-nale a viitoarei mame, mai spune psihoterapeutul. În momentul în care se produce acest fapt psihologic discutăm despre ruperea legă-turii materne între copil și mamă, mai exact ruperea cordonului ombilical mult prea dur pentru aceștia. "Oricât de ușor este la nivel declarativ să recunoaștem că putem trece peste asta, la nivel emoțional, acolo unde nimeni nu vede și nu aude, zi de zi curg râuri de lacrimi și întrebări de genul «oare aveam și altă șansă?»", spune psihoterapeutul Cristina Gemănaru.

Pentru orice situație există alternative mai bune, încurajează specialistul. Important este să nu ascundeți sarcina și să vorbiți cât mai repede posibil cu familia, indiferent cât ar fi de dură și neînțelegătoare aceasta, să cereți ajutorul specialistului sau al psihologului școlar care este mai aproape de voi sau chiar adresați-vă unui centru specializat în susținerea unor astfel de cazuri.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Luni, 19 August 2013
Stire din Cetățenești : Până unde poate duce gelozia
Pagina a fost generata in 0.5755 secunde