Cum scăpați de teroarea suzetei

362
Cum scăpați de teroarea suzetei - suzetarenuntare-1307727879.jpg

Unii copii refuză suzeta de la primul contact. Alții nu vor să se despartă de ea nici după ce au împlinit unul sau doi ani. În cazul lor, mămicile trebuie să ia atitudine, căci folosirea îndelungată a suzetei poate afecta dentiția și vorbirea.

Încă din burtica mămicii, bebelușul are obiceiul să-și sugă degețelul. Este normal, spun medicii pediatri, căci reflexul de a suge este primul care se dezvoltă și este asociat cu hrănirea și senzația de relaxare. După naștere, copilașul poate accepta suzeta în locul degețelului, ba chiar o poate îndrăgi într-atât încât nu va dori să renunțe la ea luni sau chiar ani buni. Acest lucru nu mai este normal, atrag atenția specialiștii. De aceea, este bine ca mămicile să știe în ce măsură să folosească o suzetă și pentru cât timp. Dar mai ales să știe când e momentul să renunțe la acest obiect.

Este utilă, dar cu măsură
O suzetă este utilă, fără îndoială. Dacă bebelușul plânge foarte mult, aceasta va avea darul de a-l liniști, îi va oferi un sentiment de securitate, ba chiar îl va adormi. Pediatrii le sfătuiesc pe mămici să fie atente însă în privința utilizării suzetei în primele șase săptămâni de viață ale nou-născutului. În această perioadă, suptul la sân stimulează producerea laptelui matern. Dacă bebelușul plânge, iar mama deprinde obiceiul de a-i da suzeta, în loc să-l pună la sân, există riscul ca producția de lapte să scadă. Astfel, în timp, bebelușul nu va mai primi cantitatea suficientă de lapte și va plânge de foame. Iar oferirea suzetei nu va mai avea niciun efect.
De aceea, este bine ca suzeta să fie folosită cu măsură. Adică numai atunci când este strict nevoie: înainte ca nou-născutul să adoarmă, când este foarte agitat, dar numai după ce ați încercat să identificați sursa problemei. Apoi, suzeta trebuie să fie privită ca o soluție pe termen scurt, iar utilizarea ei întreruptă până la împlinirea unui an de viață, pentru a nu afecta dantura și vorbirea.

Există o zână a suzetelor!
Renunțarea la suzetă se poate face brusc sau gradual. E drept că, dacă alegeți varianta întreruperii bruște a folosirii ei, veți avea de suferit câteva zile… și nopți! Mămicile care au încercat această metodă spun că bebelușul a plâns câteva zile după ea, dar apoi a uitat.
Îi puteți spune copilului că suzeta a fost roasă de un cățel, care a intrat în casă. E posibil să vă întrebe o perioadă unde e acel cățel și când vine să-i aducă suzeta înapoi, dar cu siguranță veți ști ce să-i răspundeți.
Ori se poate ca o "zână" să-i aducă multe cadouri micuțului, dar în schimbul fiecărui dar să vrea o suzetă. Vă va costa ceva, dar va merita!
O altă metodă este de a dezobișnui treptat copilul de obiceiul de a sta cu suzeta în guriță, dar este mai chinuitoare, atât pentru cel mic, cât și pentru mamă.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Vineri, 10 Iunie 2011
Stire din Diverse : Amantă robot pentru directori
Pagina a fost generata in 1.4387 secunde