De ce unii copii sunt mai inteligenți

370
De ce unii copii sunt mai inteligenți - 18octfondinteligenta-1382096318.jpg

Articole recomandate

Inteligența copiilor se moștenește, au demonstrat-o studiile pe această temă. Totuși, copilul nu are nevoie doar de moștenire genetică pentru a fi deștept, ci și de hrană, de antrenarea atenției, a memorării etc.

Aceleași studii arată însă că dacă ambii părinți sunt foarte inteligenți, copilul va fi mai puțin inteligent, tinzând la media de inteligență populațională și viceversa. Potrivit copilul.ro, pentru a-și dezvolta inteligența copilul are nevoie de hrană și de antrenarea corectă a funcțiilor de atenție și memorare. S-a demonstrat că, încă din primul an de viață, alimentația influențează foarte mult dezvoltarea inteligenței copilului, deoarece în acest prim an al existenței se dezvoltă cea mai mare parte a creierului după dezvoltarea intrauterină. De aceea, alimentele variate introduse mai devreme în viața copilului sunt benefice.

Rolul alimentației

Hrana oferă organismului substanțe pe care nu este capabil să le fabrice: vitamine, minerale, oligoelemente, acizi grași esențiali. Creierul își adjudecă 20% din energia alimentară și 20% din oxigenul din organism. De aceea, din alimentație nu trebuie să lipsească grăsimile naturale (carnea roșie), grăsimile monosaturate (migdale, măsline). De asemenea, fierul (carne de porc și vită - ficat și rinichi, semințe de floarea-soarelui, soia boabe, urzici, spanac) este esențial pentru ca oxigenul să circule lejer la nivelul creierului. Vitamina B1 (germeni de grâu, carne de porc, pâine integrală, ouă) este esențială pentru capacitatea creierului de a utiliza glucoza, principala sursă de energie. Lipsa vitaminelor B3 și B12 (ficat, arahide, cereale integrale, drojdie de bere, gălbenuș de ou, carne de pasăre, broccoli, lactate, fructe de mare) poate provoca tulburări neurologice. Vitamina B9 (acidul folic) este indispensabilă pentru dezvoltarea sistemului nervos al fetusului în cele nouă luni înainte de naștere. Vitamina C (în fructe și legume) și calciul ameliorează comunicarea dintre neuroni. De asemenea, glucidele sunt un stimulent indispensabil al creierului (pâine și macaroane), iar magneziul, prin acțiunea sa neuropsihică, combate anxietatea, nervozitatea.

Antrenarea atenției și memorării

Studiile arată că un copil mai vorbăreț și căruia i se explică în loc să i se comande este mai inteligent. Copilului trebuie să i se explice de ce nu e bine să facă un lucru și care sunt consecințele acțiunilor sale. În plus, cel mic trebuie încurajat să-și exprime propriile păreri. Unii copii au o memorie vizuală mai bună, iar alții rețin ușor lucruri abstracte, precum cifrele, de aceea trebuie descoperite cât mai repede aceste abilități. De asemenea, copilul trebuie învățat cum să-și dozeze atenția pentru că informația nouă nu ajunge la creier și nu poate fi memorată.  Mai mult, s-a demonstrat că atenția fixează o amintire. Fără concentrare, s-ar putea memora ceva doar temporar. Trebuie apelat la tot felul de legături pentru a exersa memoria copilului, deoarece conexiunile sunt foarte importante atunci când trebuie memorate fapte, evenimente sau date. Toate aceste lucruri se pot face prin diverse jocuri, la care copiii pot participa împreună cu părinții sau cu alți copii. La computer copiii trebuie lăsați să-și petreacă timpul în mod moderat, nu excesiv, pentru că nu mai dă posibilitatea de interacțiune, dialog firesc, care în final poate duce la introvertire.

Ce spun statisticile

România stă mai bine la capitolul tineri supradotați decât alte țări: 4% din copii au capacități speciale, media la nivel mondial fiind de 2% (doar China are 6%).

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.7877 secunde