Greșeli alimentare care pun în pericol sănătatea copiilor

307
Greșeli alimentare care pun în pericol sănătatea copiilor - fondconsilierenutritionala-1381246169.jpg

Articole de la același autor

Copiii, la fel ca și adulții, sunt predispuși la îmbolnăvire dacă alimentația lor este nesănătoasă, iar stilul de viață unul haotic. De altfel, specialiștii atrag atenția asupra faptului că părinții sunt primul și cel mai puternic exemplu pentru copii în ceea ce privește alegerile alimen-tare și mișcarea, astfel că grija pentru sănă-tatea copiilor nu ar trebui neglijată.

Care este greutatea ideală a copiilor

Copiii obezi sau supraponderali sunt predispuși la o greutate corporală mare și la vârsta adultă, dar au și o înclinație către afecțiuni precum diabet, dislipidemie, probleme respiratorii, boli cardio-vasculare și probleme ortopedice încă de la o vârstă tânără.

"În general, se consideră obez un copil a cărui greutate depășește cu 20% greutatea ideală. Excesul cu 10% față de ideal se definește cu termenul de «suprapondere». Principalele cauze ale instalării obezității sunt alimentația incorectă și lipsa activității fizice. Doar la un procent minim de copii obezi, excesul de greutate este secundar unor tulburări endocrine sau unor anomalii genetice", a explicat dr. Cristina Mihai, medic primar pediatrie în cadrul clinicii Medicover.

Fast-foodul, marea greșeală

Majoritatea alimentelor de la fast food-uri are cantități scăzute de vitamina C, fier, vitamina A și cantități crescute de grăsimi, colesterol și sodiu. Totuși, unele meniuri oferă un echilibru nutrițional, scăzut în grăsimi cum ar fi sandwich cu pui la grătar, lapte degresat sau salatele, fără adaosuri de sosuri bogate în grăsimi și sare.

"Dacă cel mic mănâncă doar alimentele încărcate în grăsimi și glucide, atunci părinții ar trebui să reducă din mesele luate la restaurantele fast-food. Atero-scleroza, obstruarea arterelor cu li-pide, începe din copilărie și este influențată de aportul de grăsimi din alimentație. Mesele luate la restaurantele fast-food trebuie păstrate pentru ocazii speciale și nu ca mese de rutină. Dacă alimentația familiei este echilibrată și cu un conținut de grăsimi scăzut, un hamburger cu cartofi prăjiți ocazional nu va fi dăunător, dar consumul frecvent al alimentelor cu multe grăsimi, cum ar fi hot-dog, burger și cartofi prăjiți este nesănătos pentru adulți și copii", spune medicul.

Lipsa activității fizice, o altă cauză a obezității

Dacă în urmă cu 30 de ani copiii preferau jocul în aer liber, mersul pe bicicletă, înotul ca activități libere, generația actuală de copii preferă să înlocuiască tot mai mult mișcarea cu jocurile video, calculatorul, emisiunile TV, activități care sunt în defavoarea creșterii armo-nioase a copiilor.

"Implicarea părinților și educația dețin un rol deosebit de important în acest sens. Părinții trebuie să participe alături de copii la activități în aer liber, să-i susțină în desfășurarea unei activități fizice regulate, chiar în practicarea cu regularitate a unui sport. Mersul cu bicicleta sau cu rolele, înotul, tenisul pot deveni un mod de petrecere a timpului liber la care participă părinții împreună cu copiii. Jocurile de grup sau de sezon (schi, patinaj) se pot de asemenea practica de către întreaga familie, în timpul liber sau în vacanțe", explică specialistul Medicover.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 28 Septembrie 2013
Stire din Diverse : Cum îți ajuți copilul să-și facă prieteni
Sâmbătă, 21 Septembrie 2013
Stire din Diverse : Cum… se tratează gelozia dintre frați
Pagina a fost generata in 2.0871 secunde