Dependența de jocuri pe calculator. Grav sau foarte grav?

568
Dependența de jocuri pe calculator. Grav sau foarte grav? - dependenta-1362321166.jpg
Simptomele dependenților de jocuri pe calculator sunt, potrivit specialiștilor, izolarea adolescenților în propria cameră, ignorarea prietenilor, a familiei, unii uitând chiar și de mâncare sau să se mai spele.

Unii medici americani spun că aceste simptome se întâlnesc și în cazul altor dependențe, cum ar fi cea de heroină. Un consiliu reprezentativ al medicilor din Statele Unite ale Americii a cerut ca dependența de jocurile pe calculator să fie clasificată în mod oficial ca tulburare psihică și în acest fel să fie siguri că suferinzii vor avea parte de tratament.

Terapia costă mult

Dr. James Scully, directorul medical al Asociației Americane de Psihiatrie, spune că va include această afecțiune în următoarea ediție a manualului de diagnostice. Reprezentanții asociației susțin că aproximativ 90 la sută dintre adolescenți joacă jocuri video, iar 15 la sută dintre aceștia, adică mai mult de 5 milioane de copii, ar putea fi dependenți.

Unii părinți au încercat să meargă cu copiii lor la medic pentru a scăpa de această dependență. O parte dintre ei au fost priviți sceptic de medicii la care s-au dus și care nu știau cum ar fi putut aborda această problemă. O altă familie a reușit să găsească un terapeut care a pus clar diagnosticul de dependență, dar au trebuit să plătească integral tratamentul, acesta nefiind acoperit de firma de asigurări de sănătate. Familia povestește că terapia copilului i-a costat câte 5.000 de dolari lunar.

Dependenții anonimi

În SUA a apărut și un grup de suport, ca un fel de alcoolici anonimi, dar online, pe Internet. Site-ul a fost creat de o persoană al cărei frate, în vârstă de 21 de ani, s-a sinucis în timp ce juca un joc online pe calculator. Una dintre postările de pe site i-a îngrozit pe specialiști. Un copil de 13 ani scria că el crede că are nevoie de ajutor, deoarece a ajuns să se joace câte 12 ore pe zi. Alții care și-au povestit experiențele sunt bărbați adulți. Aceștia recunosc că dependența de jocuri i-a costat prea mult, pierzându-și locurile de muncă, viețile de familie și propria stimă. Spe-cialiștii americani susțin că aceste comportamente dependente sunt mai des întâlnite în cazul copiilor care încep să joace jocuri video la vârste foarte fragede.

Între exagerări și adevăr

Abuzul de jocuri pe calculator și mai ales cele online, cu mai mulți jucători, sunt cele care creează cel mai adesea dependența, susțin specialiștii. O parte dintre producătorii de jocuri spun, însă, că psihiatrii exagerează, aceste probleme care pot apărea nefiind tulburări psihice. Dr. Karen Pierce, psihiatru la un spital de copii din Chicago, spune că "vede", săptă-mânal, cel puțin doi copii care joacă astfel de jocuri în exces. Alți medici sunt de părere că această dependență nu ar trebui diagnos-ticată separat, ci tratată. Aceștia consideră că jucatul în exces poate fi un simptom pentru alte afecțiuni, cum ar fi depresia sau anxietatea.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.6051 secunde