Oferta turismului cultural-istoric al litoralului

Concurs Edificiul roman cu mozaic, punct important pe harta de vacanță

269
Edificiul roman cu mozaic, punct important pe harta de vacanță - a555fb36b9368110ede0f043dfc3b9a0.jpg
Dacă sunteți în concediu pe litoral, "rupeți" o zi din programul de plajă și mergeți să vizitați Edificiul roman cu mozaic, descoperit, în anul 1959, în piața Ovidiu.
Unul dintre cele mai importante monumente ale anticului Tomis, Edificiul roman cu mozaic este situat pe faleza de vest. Complexul este construit în trei terase și făcea legătura între nivelul orașului și cel al portului antic.
Monumentalul edificiu - cu peste 2.000 m pătrați de mozaic - a fost înălțat în secolul al IV-lea e.n., poate sub împăratul Constantin cel Mare, fiind reparat în diverse etape până la sfârșitul veacului al VI-lea, când își încheie existența, căzând în ruină, o dată cu decăderea activităților comerciale ale cetății.
Din suprafața inițială de 2.000 m pătrați, se mai păstrează circa 700 metri pătrați, suficient însă pentru a deduce că suntem în fața unei mari construcții portuare.
Terasa superioară era ocupată de o sală de dimensiuni impresionante (100 m lungime și 20 m lățime), acoperită probabil, în antichitate, cu o imensă boltă sprijinită de stâlpi. De la această sală, astăzi, se mai păstrează parte din peretele lung și unul dintre pereții laterali. Primul prezintă arcade deschise înspre mare, fiind acoperit în întregime cu un placaj de marmură albă și policromă. Stâlpii arcadelor erau decorați cu frumoase capitele ornamentate cu frunze de acant și cu figuri zoomorfe sau antropomorfe în centru.
***
Din piața Ovidiu, coborâți spre Portul Turistic Tomis. În drum, opriți-vă și la Farul Genovez. Este situat pe faleză, în spatele statuii cu bustul poetului Mihai Eminescu. A fost construit în jurul anului 1300, de către genovezii care făceau comerț în port, și restaurat între anii 1858 - 1860 de inginerul francez de origine armeană Artin Aslan.
Farul Genovez are o înălțime de aproximativ opt metri.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Luni, 03 August 2009
Stire din Diverse : blitz
Pagina a fost generata in 3.4299 secunde