Concurs Autoritățile locale nu mai au bani să plătească salariile îngrijitorilor persoanelor cu handicap

612
Autoritățile locale nu mai au bani să plătească salariile îngrijitorilor persoanelor cu handicap - 911d28522117a1c1f47a42df7743b846.jpg

Articole de la același autor

Persoanele cu dizabilități care au nevoie de îngrijire specială, respectiv cele cu afecțiuni fizice sau mentale ce îi împiedică să-și poarte singuri de grijă, pot beneficia, conform legii 448/2006, de asistenți personali. Iar ajutorul acordat de respectivii îngrijitori este indispensabil, fiind vorba de adulți sau copii care nu se pot hrăni sau spăla singuri, fără a mai menționa alte activități cotidiene. Tot normele legislative prevăd ca salariile asistenților personali să fie acordate de autoritățile locale pe raza cărora își desfășoară activitatea, prin transfer de la bugetul de stat. Este vorba de o indemnizație modică, egală cu salariul minim pe economie, adică 600 de lei - în condițiile în care asistenții personali sunt, în cele mai multe dintre cazuri, părinții sau alte rude ale persoanelor cu handicap, iar banii sunt folosiți pentru nevoile suferinzilor.

Asistenții personalidin Ciobanu nu au primit salariile de două luni
Asistenții personali din mai multe localități constănțene au fost lăsați fără salarii, în vreme ce în alte comune banii au fost acordați, dar cu întârziere. Primarii se scuză, ridicând din umeri și spunând că nu au fost virate sumele necesare de la bugetul de stat.
În evidențele autorității locale din comuna Ciobanu figurează 20 de asistenți personali. Potrivit edilului local Ioan Suciu, oamenii ar fi trebuit să primească indemnizațiile la jumătatea lunii, ca și ceilalți salariați ai primăriei. Cu toate acestea, pentru că nu au fost alocate fondurile de la bugetul de stat, asistenții personali nu și-au mai primit salariile din luna mai. Probleme similare sunt și în comuna Poarta Albă. "Noi avem 26 de asistenți personali, dar nu i-am plătit pentru că nu am primit banii", a afirmat primarul Vasile Delicoti.
Mai "norocoși" au fost îngrijitorii persoanelor cu dizabilități din comuna Mircea Vodă. Gospodarul-șef al comunei, Dumitru Dediu, ne-a spus că fondurile pentru plata indemnizațiilor celor 38 de asistenți personali le-au parvenit cu întârziere, dar până la urmă oamenii și-au primit banii. "Sunt probleme, pentru că banii vin cu întârziere. Până acum le-am plătit salariile, dar să vedem cum ne descurcăm până la sfârșitul anului. Noi mai plătim, de la bugetul local însă, și 25% din suma necesară îngrijirii copiilor din comuna noastră, abandonați în centrele de plasament", a adăugat edilul local. Pesimist este și primarul din Pecineaga, Niculae Stan. El ne-a spus că pentru plata salariilor aferente lunii iunie s-au găsit fonduri - fiind vorba de 14 beneficiari -, dar pentru luna în curs nu mai sunt bani, astfel că au fost trimise adrese către Consiliul Județean Constanța, instituția prin intermediul căreia sunt repartizate fondurile virate de la bugetul de stat. Nu a primit, deocamdată, niciun răspuns.

S-au angajat să ofere respect, dar nu sunt răsplătiți pe măsură
Am încercat să aflăm și punctul de vedere al reprezentanților Consiliului Județean Constanța. Cristian Moldovanu, purtătorul de cuvânt al instituției, nu a "catadicsit" însă să răspundă întrebărilor noastre privind motivul întârzierii sau neplății salariilor asistenților personali. După ce i-am adus la cunoștință solicitarea noastră și a susținut că va furniza informațiile în cel mai scurt timp posibil, Cristian Moldovanu a apelat la "strategia" caracteristică: nu a mai fost de găsit, nici pe telefonul mobil, nici la sediul Consiliului Județean. În consecință, nefiind prima dată când recurge la metoda amintită pentru a nu oferi informațiile cerute (care, de altfel, sunt de interes public), ne întrebăm pentru ce anume este plătit din banii contribuabililor, de vreme ce îndatoririle de purtător de cuvânt îi sunt străine.
Revenind la asistenții personali, menționăm că, potrivit legislației, trebuie îndeplinite mai multe condiții pentru încadrarea în funcția respectivă: vârsta minimă de 18 ani, să nu existe o condamnare pentru săvârșirea vreunei infracțiuni, iar solicitanții să aibă capacitate deplină de muncă și stare de sănătate corespunzătoare. În momentul angajării, asistenții personali semnează un contract individual de muncă, dar și un angajament - act adițional la contract - prin care își asumă răspunderea de a realiza integral planul de recuperare pentru adultul sau copilul cu handicap grav, de a presta pentru persoana cu dizabilități toate activitățile și serviciile prevăzute în contractul de muncă și "să trateze beneficiarul cu respect, bună-credință și înțelegere", dar și "să nu abuzeze fizic, psihic sau moral de starea acestuia".

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Luni, 03 August 2009
Stire din Social : Mizeriile Constanței
Sâmbătă, 01 August 2009
Stire din Social : Mizeriile Constanței
Pagina a fost generata in 1.7442 secunde