Sărăcia transformă Protecția Copilului într-o cerșetoare cu prea multe guri de hrănit

4176
1
Sărăcia transformă Protecția Copilului într-o cerșetoare cu prea multe guri de hrănit - d388a37fd8f568450551b51ae4d2f124.jpg
Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Constanța mai poate asigura plata salariilor angajaților doar până în luna octombrie. De disponibilizări nici nu se pune problema, căci și așa numărul salariaților este insuficient. În aceste condiții, când cheltuielile trebuie reduse drastic, centrele de plasament sunt pline, chiar peste capacitatea maximă.

Efectele crizei economice se resimt și în sistemul de protecție al minorilor. Petre Dinică, director coordonator DGASPC Constanța, a afirmat, ieri, în cadrul unei conferințe de presă, că numărul copiilor instituționalizați a crescut cu aproximativ 20% față de anul trecut. Astfel, în grija asistenților maternali sunt aproape 500 de minori, dintre care 43 luați în evidență în primul semestru al 2009; în centrele de plasament sunt 525 de minori, 55 dintre ei fiind instituționalizați de la începutul anului.
Pe de altă parte, trebuie menționată scăderea abandonului de copii în unitățile spitalicești. De la începutul lui 2009, DGASPC a fost sesizată cu privire la 47 de micuți "uitați" în pătuțurile de la Pediatrie: 42 în Spitalul Județean Constanța, doi la Mangalia și trei la Medgidia. La ora actuală, mai sunt în spitale doar zece minori (dintre care unul diagnosticat cu hidrocefalee, aflat în Spitalul Medgidia și un alt copil bol-nav, internat la Spitalul Județean), ceilalți fiind plasați la asistenți maternali sau reintegrați în familie.

Centrele de plasament, suprapopulate
O creștere a solicitărilor de instituționalizare se constată și în cazul adulților - persoane cu dizabilități sau bătrâni pe care nu are cine să-i îngrijească. "Avem 27 de noi cazuri instituționalizate și alte 21 de solicitări pentru internare în centrele noastre. Este vorba de persoane cu dizabilități, ai căror părinți, în special mame, au decedat și nu mai are nimeni grijă de ei", a explicat Ștefan Tudose, director adjunct al direcției.
În consecință, centrele de plasament din subordinea direcției constănțene sunt suprapopulate. "Am depășit capacitatea maximă din centre și sunt, peste tot, cel puțin patru copii peste numărul limită admis. La Centrul de Primire a Minorului în Regim de Urgență avem 15 copii peste capacitatea maximă", a precizat Petre Dinică. La întrebarea ce se va întâmpla până la sfârșitul anului, căci există o mare probabilitate ca numărul copiilor instituționalizați să mai crească, directorul DGASPC Constanța a răspuns sec, ridicând din umeri: "Nu știu ce vom face".

Salariile de bază, asigurate doar până în octombrie
Situația este îngrijorătoare, în condițiile în care, pe fondul aglomerării din centrele de plasament, DGASPC se confruntă și cu lipsuri bănești. "Cu finanțarea nu stăm bine. Nu suntem un caz singular, situația este la fel în toate direcțiile din țară. În unele, personalul a fost trimis în șomaj tehnic, în altele se lucrează cu jumătate de normă. La noi, disponibilizările ar însemna închiderea centrelor. Ar presupune să adunăm paturile într-un singur centru, să le punem pe holuri, supraetajate sau în sala de mese", a declarat directorul Petre Dinică.
Cheltuielile au fost reduse drastic, la consumabile, utilități, drepturi salariale. Angajații Protecției Copilului nu primesc, deși legislația le conferă dreptul, nici prime, nici sporuri. "Acordăm doar salariile de bază și nici pe acestea nu vom mai putea să le dăm din luna octombrie", a atras atenția reprezentantul direc-
ției constănțene. Dealtfel, oamenii au început deja să demisioneze, sătui de problemele financiare cu care se confruntă DGASPC, de ani buni. "Încercăm să reducem consumul de energie electrică, de apă, de hârtie. Dar cum putem să facem mai puține rapoarte, care ni se cer, dacă noi avem mai multe cazuri?!", a adăugat directorul Protecției Copilului. El a subliniat că nu au fost reduse cheltuielile la rațiile de hrană ale micuților instituționalizați sau alte drepturi care le revin.
Pentru ca instituția să se mențină pe linia de plutire până la finele anului, mai sunt necesare 8,3 milioane de lei. Petre Dinică a afirmat că va înainta, în acest sens, adrese către Ministerul Finanțelor Publice și autoritățile naționale de protecție a minorilor și persoanelor cu dizabilități, dar s-a obișnuit deja - iar experiențele din anii trecuți o dovedesc - să nu fie băgat în seamă.

Comentează știrea

ismail erdin
27 august 2015
parintii neau murit !

Tata si mama copiilor orfani la bine si la rau si cu regret pentru fosti copii an largul leaganul cu plobleme psihice si mintale na fost bine ! Ci suoarta ! Fostele casele de copii si fosti copii zunt la drumuri de rascruce andepliniti sa ne andepliniti dupa studiile ca le lea urmat si norocul.dar totusi sundem mai solidar mai puternici cu viata fostii copii -- pariti fam.ceausescu --- antrebarea e cine mai are grija de copii an ziua de azi numele drepturile copiilor si uniunea europeana adica acui a guvernului romaniei si cine conduce guvernul cei de langa noi su comisia europeana se grabeste la reducerea centrelor de plasament an aceasta tara saraca care tot ei o ansaracesc . partidele sau an multit tot pentru di avere dar din avere chipurile din salariile oamenilor din rand 2% ajung pe mesele an centrele de plasament .ue contribuie la angrijire educare hranire si an bratele lor a parintilor fara venit si la asistenti maternali si iarasi aruncati an centre sau pe strazi din pacate ! Un exemplu an turcia an guvern sunt 3 denumiti oficial parinti si un asisten adica conducatori parinti an implicarea casele de copii de la ce ise da pe gura cu ce se an veleste si cea anvatat si devine asista si integrat an randul oamenilor o slujba si un internat an cospodarie tot an grija statului turc andeplinit si tot asa .antredevar un conducator a tarii ai pasa de la armata pan la casa copiilului felicitari pentru turcia .an romania traim dupa cum avem si furam dupa urma ceausescului ...

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2035 secunde