Elevii tătari din Medgidia au de săptămâna trecută un cabinet de limbă maternă

898
Elevii tătari din Medgidia au de săptămâna trecută un cabinet de limbă maternă - 58a3e7d9578152bd15600f226e6c1e46.jpg

Articole de la același autor

Elevii de etnie tătară de la Școala "M. Dragomirescu" din Medgidia au, de acum, un cabinet de limbă maternă. Amenajat cu sprijinul filialei locale a Uniunii Democrate a Tătarilor Turco - Musulmani din România, de cabinet vor beneficia atât cei 15 elevi din clasa a II-a, care studiază opțional limba tătară și prichindeii care vin din urmă.
Este un proiect al filialei locale a Uniunii Democrate a Tătarilor Turco - Musulmani din România care s-a concretizat în amenajarea unei săli de curs cu tot mobilierul și aparatura necesare desfășurării cursurilor în cele mai bune condiții. La ora festivă care a marcat și inaugurarea sălii și debutul proiectului au luat parte atât reprezentanți ai instituției de învățământ și membri ai consiliului de administrație, cât și deputatul UDTTMR Aledin Amet, președintele UDTTMR Varol Amet, inspectorul Ene Ulgean, viceprimarul Sorin Țuțuianu, președintele Asociației "Kardeșlik", Cadîr Sunai.
În deschiderea evenimentului, oaspeții au fost întâmpinați în spiritul tradiției românești cu pâine și sare, urmând apoi mesajele transmise de directorul școlii, prof. Eugenia Cioară, și președintele UDTTMR Medgidia, Erol Murad. Ei au subliniat importanța derulării acestui proiect atât pentru instituția de învățământ, cât și pentru membrii comunității tătare din Medgidia, inaugurarea acestei clase reprezentând un pas important în păstrarea și mai ales promovarea valorilor culturale tătărești, dar și dovada vie a existenței proverbialului model de conviețuire interetnică.
"La Medgidia, spiritul tătăresc nu a încetat să existe, Medgidia reprezintă locul unde s-a născut tătărismul. La baza existenței unei națiuni se află limba maternă, istoria, cultura, tradițiile, religia, iar aici, la Medgidia, găsesc întotdeauna acest spirit viu, iar această clasă reprezintă un exemplu în acest sens", le-a transmis celor prezenți și deputatul Aledin Amet.
Mesagerii cei mai mici ai comunității și beneficiarii direcți ai proiectului demarat săptămâna trecută, copiii, nu s-au lăsat nici ei mai prejos. Pregătiți de cadrul didactic Șachir Bunian, cei mici i-au încântat pe oaspeți cu creații ale poetului Iașar Memedemin, dar și cu tradiționalul cântec tătăresc "Frumoasă Crimee". Cei mici au fost răsplătiți cu daruri de către președinta Organizației de femei a UDTTMR, Sevim Mustafa, dar și de către președintele Asociației "Kardeșlik", Sunai Cadîr?
Potrivit președintelui filialei locale a uniunii tătare, Erol Murad, în pre-zent sunt 15 elevi de clasa a II-a care studiază opțional limba tătară, la această școală, în paralel și cu limba turcă. Din urmă vin însă alți copii, care în prezent se numără printre cei aproximativ 50 de beneficiari ai cursurilor de limbă maternă derulate săptămânal la sediul uniunii.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Sâmbătă, 16 Octombrie 2010
Stire din Diverse : Spectacolele Teatrului "Oleg Danovski"
Sâmbătă, 16 Octombrie 2010
Stire din Diverse : Orgamele de la Jurilovca
Sâmbătă, 16 Octombrie 2010
Stire din Diverse : 12 trucuri pentru copii sănătoși
Pagina a fost generata in 1.725 secunde