Armenii cer subprefectului sprijin pentru accesarea unor programe europene

2100
Armenii cer subprefectului sprijin pentru accesarea unor programe europene - 1f4deb77a5047acbf0f75ee8ef4b6157.jpg
Reprezentanți ai armenilor, bulgarilor, grecilor, germanilor, romilor, turcilor și rușilor-lipoveni au participat, săptămâna trecută, la o întâlnire cu subprefectul Aidun Curt-Mola, întâlnire în cadrul căreia aceștia și-au prezentat problemele cu care se confruntă la nivelul județului Constanța.

Săptămâna trecută, la Prefectura Constanța, a avut loc o întâlnire organizată de subprefectul Aidun Curt - Mola, la care au fost invitați reprezentanții tuturor organizațiilor minorităților naționale, membre ale Consiliului Minorităților Naționale. A fost prima întâlnire de acest gen organizată de Aidun Curt - Mola de la numirea sa în funcția de subprefect, funcție în care a fost promovat tocmai din partea grupului minorităților naționale. Dintre cei invitați au răspuns prezent doar reprezentanți ai armenilor, bulgarilor, grecilor, germanilor, romilor, turcilor și rușilor-lipoveni. Discuțiile s-au axat pe problemele pe care minoritățile naționale le întâmpină la nivelul județului Constanța.
Astfel că, atât armenii cât și grecii și rușii - lipoveni au semnalat problema cimitirelor. Dacă armenii și grecii au spații amenajate în cadrul Cimitirului Central, problemele fiind de ordin organizatoric și de colaborare cu conducerea cimitirului, pentru rușii - lipoveni problema este mai gravă: ei nu au în prezent unde să își îngroape morții în municipiul Constanța, fiind astfel nevoiți să îi ducă în localitățile învecinate. Cât despre armeni, au fost singurii care au solicitat prefecturii și sprijin în accesarea de fonduri externe, identificarea și derularea unor proiecte europene.
Pentru bulgari, cea mai arzătoare problemă este cea a sediului care stă să se dărâme, dar la care nu se poa-te interveni având în vedere că organizația nu a dobândit încă drepturile depline pe clădirea revendicată.
Și grecii au semnalat prefectului probleme ce țin de retrocedări, iar germanii s-au plâns și ei de "dispariția" a 1.000 de metri pătrați pentru care sunt în procese.
Cele mai multe probleme au fost ridicate de reprezentanții romilor, printre ele numărându-se lipsa actelor de identitate în rândul comunității, lipsa locurilor de muncă, abandonul școlar pentru care a cerut sprijin la prefectură în vederea organizării unor campanii de informare, discriminarea, precum și păstrarea și promovarea tradițiilor.
Probleme de ordin social au semnalat și reprezentanții turcilor.

Spectacol de muzică și dansuri bulgărești, pe 23 octombrie
Subprefectul Aidun Curt - Mola a anunțat că prefectura se va implica în găsirea unor soluții la problemele semnalate și că va fi partener al minorităților naționale din județul Constanța în cadrul proiectelor derulate de acestea.
Unul dintre ele va avea loc pe 23 octombrie, când comunitatea bulgară din Constanța va fi gazda unui grup de bulgari plecați din zona Dobrogei cu zeci de ani în urmă și care acum se întorc printre altele pentru a susține un spectacol pentru frații lor rămași aici. În acest sens, reprezentanta bulgarilor din Constanța, Ioana Rădulescu, a solicitat subprefectului sprijin în găsirea unei săli adecvate în care să se desfășoare spectacolul.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3328 secunde