"Destine la răscruce. Artiști evrei în perioada Holocaustului", la Muzeul Național de Artă al României

330
Până pe 13 februarie, la Muzeul Național de Artă al României, este deschisă expoziția "Destine la răscruce. Artiști evrei în perioada Holocaustului". Vernisajul expoziției a avut loc cu prilejul comemorării în România a Zilei Holocaustului, evenimentul fiind organizat de Muzeul Național de Artă al României și Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România "Elie Wiesel", cu sprijinul Departamentului pentru Relații Interetnice.
Potrivit unui comunicat de presă transmis de Muzeul Național de Artă al României, expoziția reunește 16 artiști evrei care au avut contribuții majore la introducerea în spațiul românesc a "artei noi", unii dintre ei numărându-se printre inițiatorii unor direcții avangardiste occidentale. Alături de nume de referință ale modernismului european ca Victor Brauner, Marcel Iancu, Arthur Segal, Jules Perahim sau Max Herman Maxy, în expoziție sunt prezentați și artiști mai puțin cunoscuți, precum Alex Leon, Iosif Klein, Ernö Tibor, Aurel Mărculescu, Mina Byck Wepper, Lazăr Zin sau Egon Marc Lövith. Victime sau supraviețuitori ai măsurilor opresive îndreptate împotriva evreilor, acești artiști nu s-au bucurat decât episodic de atenția criticii de după cel de-al doilea război mondial, se menționează și pe site-ul Departamentului pentru Relații Interetnice.
Expoziția este o mărturie a faptului că evenimentele din România în perioada Holocaustului au distrus iremediabil un mediu artistic efervescent, evolutiv și aflat în deplină concordanță cu manifestările din arta europeană a momentului, în care artiștii evrei erau integrați culturii românești.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Sâmbătă, 16 Octombrie 2010
Stire din Diverse : Spectacolele Teatrului "Oleg Danovski"
Sâmbătă, 16 Octombrie 2010
Stire din Diverse : Orgamele de la Jurilovca
Sâmbătă, 16 Octombrie 2010
Stire din Diverse : 12 trucuri pentru copii sănătoși
Pagina a fost generata in 1.7076 secunde