Festivalul Internațional al Portului, Dansului și Cântecului Popular Turco - Tătar de la Constanța, la a XV-a ediție

1224
Festivalul Internațional al Portului, Dansului și Cântecului Popular Turco - Tătar de la Constanța, la a XV-a ediție - b1b5dc761bb978100b9eaf043b12d4fc.jpg
Vineri a debutat, la Constanța, cea de-a XV-a ediție a Festivalului Internațional al Portului, Dansului și Cântecului Popular Turco - Tătar. Este una dintre manifestările cu care Uniunea Democrată a Tătarilor Turco - Musulmani din România i-a obișnuit pe constănțeni de ani buni, parada portului popular pe străzile Constanței și serile cu muzică și dansuri specifice turcilor și tătarilor devenind de acum o tradiție.

Ansambluri tătărești și turcești din Constanța au defilat vineri dimineață din Piața Ovidiu până la Casa de Cultură, alături de cele din Turcia, Bulgaria și Crimeea, constănțenii putând să admire frumusețea costumelor populare tradiționale, dar și muzica și dansurile specifice lumii turcice. Printre participanții la festivalul de anul acesta se numără și reprezentanți ai comunității de tătari din Turcia. Este o premieră pentru organizatori o astfel de participare, dar și pentru spectatori. Este un nou pas în consolidarea relațiilor de co-laborare dintre tătarii din România și cei din afara granițelor țării.
Sâmbătă seara, începând cu ora 17,00, pe scena casei de Cultură din Constanța vor evolua an-sambluri din Tulcea, Constanța, Ovidiu, Techirghiol, Cobadin, Valu lui Traian, Medgidia, dar și din Turcia, Bulgaria și Crimeea.
Duminică seara, la gala finală, care va avea loc între orele 17.00 și 21.00, pe aceeași scenă a Casei de Cultură, vor evolua din nou oaspeții din Crimeea, ansamblurile Mehter și Ekhad din Turcia, programul fiind completat cu evoluții ale dansatorilor și interpreților din rândul comunităților turcă și tătară din România.
De menționat este și faptul că intrarea la spectacole este liberă.

Scriitorii tătari și români, la aceeași masă
Tot vineri, în prima zi de festival, la Sala Senat a Universității "Ovidius" a avut loc și masa rotundă cu tema "Literatura tătară din Dobrogea". În cadrul aceleiași manifestări a avut loc și lansarea portalului Tat-Art, sub deviza "Promovarea creațiilor artistice și a valorilor culturale tătare din zona Mării Negre". Potrivit secretarului general al UDTTMR, Eden Mamut, evenimentul a avut ca scop prezentarea scriitorilor tătari din Dobrogea, dar și a celor din Crimeea. Masa rotundă a fost și prima colaborare de amploare dintre filialele din Constanța ale Uniunii Scriitorilor din România și Uniunii Scriitorilor Tătari din Crimeea. Amfitrioanele au fost Neriman Ibraim, din partea scriitorilor tătari, și Emilia Dabu, din partea USR, care au punctat contribuția considerabilă a scriitorilor la dezvoltarea comunităților și mai ales la păstrarea tradițiilor și a graiului matern.

"Tat-Art" s-a lansat oficial
În ceea ce privește lansarea portalului Tat-Art, acesta face parte dintr-un proiect finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și este dedicat, de asemenea, culturii tătare din Dobrogea, dar și consolidării relațiilor dintre tătarii din Crimeea și cei din România prin prisma aspectelor culturale. Proiectul este creat pe mai multe secțiuni, respectiv istoria și civilizația tătarilor din Dobrogea, noutăți din domeniul artelor vizuale, dansului și muzicii tradiționale. La secțiunea "arte vizuale", pot fi vizionate și lucrări ale unor creatori tătari, creații care pot fi și achi-ziționate. Secțiunea "Cultură scrisă" este dedicată scriitorilor tătari din Dobrogea, iar la "Radio" poate fi ascultată muzică tradițională tătărească. Tătarii de pretutindeni au la dispoziție și un forum, rezervat discuțiilor libere între utilizatori.
Vineri, proiectul a fost lansat oficial și a fost prezentat în premieră participanților la masa rotundă de la Universitatea "Ovidius".
Prin acest proiect se urmărește promovarea valorilor culturale tătare la nivel european. Cei interesați, tătari și nu numai, pot accesa www.tatars.eu/Tat-Art.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Sâmbătă, 26 Septembrie 2009
Stire din Diverse : Educă-l să se spele pe dinți!
Sâmbătă, 26 Septembrie 2009
Stire din Diverse : Papanași cu brânză (după 6 luni)
Pagina a fost generata in 2.7107 secunde