Fii șukar! Vină la zilele Romano ButiQ pe litoral!

697
1

Petrece măcar câteva zeci de minute și altfel! Au început Zilele Romano ButiQ, așa că, până pe 8 iulie, turiștii și constănțenii sunt așteptați, în parcarea de la Poarta 1, la o baie de cultură în stil romani, cu ateliere de meșteșugari în aer liber, obiecte din toate timpurile, muzică și dansuri autentice, porturi tradiționale, expoziție foto și multe alte surprize.
Zilele Romano ButiQ se desfășoară zilnic, până vineri, între orele 16.00 și 22.00, timp în care poți nu doar să intri în atmosfera romani datorită melodiile din acordeon și a fustelor viu colorate și plisate, ci chiar poți învăța câte ceva din meșteșugurile lor.
Doamna Florica, de exemplu, ne arată cum se împletește un coș de nuiele. Spune că de aproximativ 16 ani se ocupă cu acest meșteșug și tare și-ar dori să nu piară. Crede, pe bună dreptate, că un coșuleț împletit din nuiele, pentru flori ori piață, sau o tavă, precum și toate celelalte obiecte care îi ies din mână, sunt de departe mult mai speciale decât cele din plastic, fără pic de viață.

***

Dacă împletitul nu este pe placul tău, poate vrei să cioplești în lemn un linguroi ori preferi modelatul fierului sau al pielii. Meșteșugarii îți arată cum, iar dacă ai și ceva ta-lent, cu siguranță nu vei uita prea curând experiența. Cei o idee mai comozi pot încerca acordeonul sau, dacă au chef de mișcare, pot dansa pe ritmuri romani.
Dacă nimic din cele descrise mai sus nu vă încântă, atunci poftiți la cumpărături! Aici, găsiți de la inele și brățări din argint, care costă între 100 și 250 de lei, în funcție de complexitatea modelului, la fuste tradiționale (150 - 200 lei) ori linguri de lemn, numai bune pentru gospodine (15 lei setul de șase linguri).
Nu lipsesc nici vestitele lor ceaune pentru mămăliguță, fripturi sau alte mâncăruri care parcă au alt gust în tuci. Unul mare, de 35 de litri, costă 400 de lei, însă unul de 2-3 litri poate fi cumpărat cu 50 de lei.



Comentează știrea

hitler
4 iulie 2011
oh, ce veste minunata!

In cazul in care nu v-ati saturat deja de miile de romales care te fac la buzunare prin tot orasul, acum puteti sa mergeti si la un targ dedicat lor! Oare exista un stand special in care ne este aratat si vechiul mestejug de a șparli?...

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5447 secunde