Gaudeamus Mamaia 2009, sub semnul multiculturalității dobrogene

590
Gaudeamus Mamaia 2009, sub semnul multiculturalității dobrogene - 6c370e6f586be0fe0355f7ef4b6929ca.jpg
Prima ediție a Târgului Gaudeamus Mamaia a fost marcată de prezența în program a componentei interetnice din spațiul dobrogean. Lansările lucrărilor de autor și ale celor de specialitate au fost completate de prezentarea, în cadrul târgului, a unor lucrări menite a descoperi "Dobrogea, spațiu interetnic".

Comunitățile turcă și tătară au fost primele pe harta prezentării Do-brogei interetnice din cadrul Târgului Gaudeamus Mamaia 2009. O fericită coincidență în alegerea acestei zile pentru pătrunderea în tainele culturale ale celor două comunități și asta pentru că vineri, 21 august, a fost prima zi din Luna Ramazan, o lună foarte importantă pentru credincioșii musulmani de pretutindeni.
Deschiderea celor două zile de manifestări interetnice de la Gaudeamus le-a aparținut reprezentanților Uniunii Democrate Turce din România. Cei doi tineri, invitați ai moderatorului Steliana Bajdechi (publicist comentator la Radio Constanța), au adus cu ei spre prezentare o lucrare de căpătâi pentru cei care doresc să deprindă câtuși de puțin tainele graiului poporului lui Atatürk, "Curs de limba turcă" al prof. Emin Emel. A mai fost prezentată și revista bilingvă "Hakses" ("Vocea autentică") a uniunii.
Definirea spațiului turcic nu ar fi completă în Dobrogea fără comunitatea tătară, motiv pentru care cei care au venit să închidă cercul într-o zi de sărbătoare pentru lumea musulmană au fost reprezentanții Uniunii Democrate a Tătarilor
Turco - Musulmani din România.
Piesa de greutate aleasă de comunitatea tătară pentru a fi prezentată în cadrul primei ediții a "Gaudeamus Mamaia" a fost lucrarea "Românii și otomanii în secolele XIV - XVI" a prof. Tasin Gemil, lucrare distinsă cu Premiul "Nicolae Iorga" al Academiei Române și cu Premiul "Radu Rosetti" al Fundației Culturale Magazin Istoric.
Și în acest caz, vizitatorii târgului au avut ocazia să cunoască mai multe despre obiceiurile comunității tătare din publicațiile uniunii, res-pectiv revista "Karadeniz" ("Marea Neagră") și cele două suplimente "Kadinlar Dünyasi" ("Lumea femeilor" - publicația organizației de femei) și "Caș" ("Tânărul" - publicația tinerilor).
Constănțenii și turiștii aflați sâmbătă seară în Mamaia au avut ocazia să călătorească imaginar, preț de câteva ore, printr-o Dobroge ce poartă amprentele rigorii culturii germane, dar și să îi cunoască pe cei mai de seamă urmași din România ai primului popor creștin, prezentați în a III-a ediție a volumului "Armeni din România" semnat de Simion Tavitian.
Prezentarea volumului "Armeni din Româniua" a fost făcută de către Carmen Dropol, vicepreședinte al Uniunii Armenilor din România, filiala Constanța, și Anaid Tavitian, fiica regretatului autor și om de teatru renumit în Constanța.
Cuvintele au fost completate în mod fericit de imaginea a doi tineri ce au atras privirile vizitatorilor grație costumelor tradiționale armenești purtate cu mândrie.
Reprezentanții Forumului Democrat al Germanilor din România au adus cu ei, la târgul Gaudeamus, povestea unui popor ce și-a pus amprenta timp de aproximativ 100 de ani pe oamenii și locurile dintre Dunăre și Marea Neagră, conturând o societate ale cărei principale caracteristici au fost spiritul de ordine și disciplină, munca perseverentă și mai sus amintita rigoare nemțească, devenită proverbială în timp. "Despre germanii din Dobrogea", lucrare semnată de Horia Stinghie și Cornelia Toma, a fost lucrarea menită a-i purta pe toți cei interesați pe urmele germanilor din Dobrogea pe parcursul a 100 de ani.
A fost un week-end interetnic, așadar, la Gaudeamus Mamaia 2009, un demers al organizatorilor de la târg ce se poate constitui oricând într-un fericit precedent pentru orice alt eveniment de gen.
Lucrările prezentate la târg pot fi găsite la comunități.
Prezentarea lucrărilor comunităților etnice a venit să completeze odiseea în lumea cărților de la Gaudeamus. Sâmbătă seară au mai fost lansate volumele "Timpul Zero" al lui Valeriu Cușner și "Drăculeștii - Mantia roșie" al Gabrielei Vlad.
Aseară a fost rândul Stelianei Duliu Bajdechi să își lanseze lucrarea "Drumuri sub cenușă; România și Grecia între 1944 - 1949", lansare urmată de cea a cărții "Doar Dunării să-i spui?", semnată de Costache Tudor.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Luni, 24 August 2009
Stire din Diverse : Inimi "desenate" pe cer
Pagina a fost generata in 2.314 secunde