În Delta Dunării cu hotelul plutitor, într-o excursie de o zi

1181
În Delta Dunării cu hotelul plutitor, într-o excursie de o zi - 261474eb96c1fdc6456d2abef7019e45.jpg
O alternativă la excursiile la mare, munte sau în afara granițelor este descoperirea unicității locurilor din Delta Dunării, la bordul unui hotel plutitor. Mila 23 este un sat aflat în inima Deltei și posibilă destinație pentru o excursie de o zi.

Prețul unei excursii de o zi în Delta Dunării este cuprins între 100 și 300 de lei de persoană. Unele firme închiriază șalupe sau hoteluri plutitoare, în schimbul sumei de 2.000 de lei pe zi, în preț fiind inclusă și o masă pescărească la o familie dintr-un sat din Delta Dunării.

Lac în flăcări în Delta Dunării
Hotelul plutitor pleacă din Tulcea, pe brațul Sulina, și trece pe lângă Partizan, Maliuc, apoi intră în Gorgova, pe canale și, practic, de aici încep minunățiile Deltei. Drumul durează, cu tot cu opriri în zonele protejate, cinci ore. În rezervație este universul de la începuturi, se vede că nu a călcat picior de om, iar dacă mergi cu o șalupă și căpitanul oprește motorul, auzi doar murmurul apei, ciripitul și fâlfâitul aripilor rațelor, pelicanilor, cormoranilor, lebedelor, lopătarilor și a celorlalte păsări. Dacă este noapte, sunetele melodioase produse de broaște și brotăcei te fac să apreciezi cu adevărat natura.
Dacă faci o excursie în Delta Dunării nu au cum să nu te impresioneze sălbăticia, păsările, cuiburile ascunse printre ramurile sălciilor, nuferii, zecile de șalupe cu care te întâlnești pe Dunăre și care transportă turiști care-ți fac bucuroși cu mâna, sălciile care parcă se apleacă în fața ta.
Căpitanul te duce pe canale să vezi locuri virgine, unde oamenii nu au apucat să-și lase amprenta. De altfel, și pancartele cu "Accesul interzis!" pe anumite canale te atenționează că nu ai voie să tulburi acele zone.
După ce ai suspinat, te-ai uimit, te-ai aplecat după nuferi, amuțești de plăcere atunci când ajungi într-un loc inedit cum este lacul Fortuna. Pe seară, la apus de soare, ai impresia că mergi pe o apă de foc. Tot lacul pare că este în flăcări și ici colo mai vezi câte o pasăre care tulbură roșeața apei.

Borș pescăresc cu apă din Dunăre
Până la Mila 23, întâlnești multe bărci cu pescari care aranjează peștele în barcă și te întreabă dacă nu vrei un crap proaspăt, precum și localnici care ghidează șalupele pline de turiști pe canale.
În suma de 150 de lei, cât este excursia de o zi pe unul din zecile de hoteluri plutitoare, intră și o masă pescărească. După ce ajungi la Mila 23, iar căpitanul trage la un ponton, chiar în fața unei pensiuni, ești întâmpinat de doamna Sofica. "Mergeți și spălați-vă pe mâini, că acum punem borșul pe masă, făcut cu apă din Dunăre", ține să precizeze doamna casei. Te servește cu o țuică de cazan, din partea casei, însă îți distrage atenția un bătrân care curăță pește într-un colț al casei. Mânuiește cu atâta dibăcie un cuțit, că te uluiește.
De pe masă nu lipsesc preparatele pescărești, icrele de șalău, ciorba de pește, crapul prăjit cu legume și plăcintele abia scoase din cuptor. Nu ai tacâmuri la masă, nici trei feluri de pahare sau cocktail-uri cu multe cuburi de gheață, dar mulțumirea este deplină.
La plecare, mulțumești pentru ospitalitate și pornești către alte și alte minunății ale Deltei Dunării: lacul Nebunu, o zonă unică prin faptul că aici un număr impresionant de specii de păsări și-au stabilit locul de reproducere. Înaintezi prin vegetația din apă și ești primit de cormoranii mici, spune căpitanul.
O plimbare prin sălbăticie te surprinde cu noi și noi priveliști, ai posibilitatea să te deplasezi în mijlocul naturii, să asculți ciripitul păsărilor sălbatice, să admiri nuferii, să faci cu mâna turiștilor campați la cort pe malul Dunării, să te îmbeți cu murmurul apei, să-ți dorești să vii și a doua oară, și a treia, și a patra…

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7569 secunde