La Mamaia, cine pierde la jocul de GO plătește berea!

313
GO-ul este un joc de strategie, ajuns și la Mamaia, stațiune care a găzduit, acum zece ani, chiar o ediție de Campionat Mondial. Inventat în China, acum aproximativ 4.000 de ani, a fost introdus în Japonia în jurul anului 800 î.Hr. În decursul timpului, sportivii din estul Asiei au excelat în acest joc, GO-ul fiind, azi, jocul național al Țării Soarelui Răsare.
Adepți se găsesc - din păcate, în număr destul de redus - și în țara noastră, iar pe doi dintre ei, Sorin Antemir și Eugen Moise, din Buzău, i-am întâlnit la Mamaia, unde își petrec concediul cu familiile. Tocmai încinseseră un meci, pe una dintre terasele din stațiune.
"GO-ul este un joc de aptitudine și nu implică niciun element de hazard. Prin plasarea strategică a pieselor pe tablă, caut să construiesc și să controlez un teritoriu mai mare decât al adversarului. Rezultatul partidei este determinat întotdeauna de nivelul general al calității deciziilor. Jocul începe cu tabla goală, exceptând partidele cu handicap (jucătorul mai puțin experimentat primește un avans de câteva piese). Jocul este plin de acțiune și pasionant, trecând de la un front de luptă la altul pe măsură ce fiecare jucător urmărește un avantaj de poziție", ne explică Eugen spiritul întrecerii.
În mod tradițional, jucătorii de GO își prețuiesc adversarii, un spirit de respect și politețe acompaniază orice partidă. De data aceasta, cei doi tineri au plusat la înțelegere: cine pierde plătește berea!
Alte jocuri de inteligență care se mai practică la Mamaia sunt scrabble și șah. Cei mai mulți dintre practicanți pot fi întâlniți seara, în holurile hotelurilor sau pe terasele mai ferite, în care muzica e dată în surdină.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Marţi, 28 Iulie 2009
Stire din Diverse : blitz
Pagina a fost generata in 1.6805 secunde