CEDO a decis

Concurs Mai multe drepturi pentru minoritățile etnice din Bosnia și Herțegovina

555
Curtea Europeană a Drepturilor Omului a emis recent un verdict în baza căruia se vor acorda mai multe drepturi minorităților etnice din Bosnia și Herțegovina.
Marea Cameră a Curții Europene pentru Drepturile Omului (CEDO) a ajuns luna trecută la un verdict mult-așteptat în cazul intentat de Jakob Finci și Dervo Sejdic îm-potriva Bosniei și Herțegovinei (BiH), relatează SE Times, citat de www.divers.ro.
Finci este un binecunoscut politician din Bosnia, o personalitate populară și lider al comunității evreiești a țării. El este directorul asociației "La Benevolencija", o asociație de caritate evreiască, și șeful Agenției Serviciului Civil al țării. Sejdic este un activist al Consiliului Romilor din BiH.
Verdictul cu caracter obligatoriu cataloghează Constituția Bosniei și Herțegovinei ca fiind discri-minatorie față de cetățenii care nu aparțin uneia din cele trei națiuni constituente ale țării: croații, sârbii sau bosniacii. Verdictul cere, de asemenea, armonizarea constituției cu principiile de bază ale Conven-ției Europene a Drepturilor Omului.
Finci și Sejdic au argumentat că atât constituția, cât și Legea Alegerilor din 2001 interzic anumitor cetățeni să candideze la funcții superioare alese exclusiv din cauza originii etnice. Funcțiile de preșe-dinte și de membru al Camerei Popoa-relor din Adunarea Parlamentară au fost menționate ca fiind interzise în mod legal pentru anumite etnii. Plângerea a fost înaintată în 2006.
Constituția Bosniei și Herțegovinei, care este încorporată în Acordul de Pace de la Dayton semnat în 1995 de Bosnia, Serbia și Croația, a fost considerată cel mai bun compromis tangibil la acea dată. Aceasta declara că națiunile fundamentale ale BiH sunt bosniacii, croații și sârbii, excluzând astfel posibilitatea ca "alții" să preia funcții superioare în administrație. Terme-nul "alții" acoperă un număr mare de minorități etnice, printre care se numără și romii, a căror cifră este estimată la 70.000, fiind cea mai mare minoritate a țării. Populația evreiască este esti-mată la puțin peste 1.000 de persoane.
Bosnia are alte aproximativ 15 minorități etnice: albanezi, muntenegreni, cehi, italieni, unguri, macedoneni, germani, polonezi, români, ruși, ruteni, slovaci, sloveni, turci și ucraineni. Categoria "alții" include și persoanele care preferă să nu se identifice cu nici un grup și se autodenumesc "bosniaci".
Ca răspuns la verdict, Finci a menționat că liderii politici din BiH sunt de acord cu revizuirea constituției pentru a fi aliniată la Convenția Europeană a Drepturilor Omului. Verdictul CEDO, a afirmat el, servește drept "instrucțiune în sensul direcției pe care aceștia trebuie să o urmeze".
Finci a menționat, de asemenea, că nici o țară nu a respins până acum o decizie CEDO, deoarece acest lucru ar plasa-o în rândul națiunilor unde statul de drept nu există sau este ignorat.
Fadila Memisevic, președintele Societății pentru Persoanele Periclitate din BiH, a descris decizia ca pe "primul pas reușit către eliminarea sistemului de apartheid instituit prin Acordul de la Dayton". (DIVERS - www.divers.ro)

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Sâmbătă, 23 Ianuarie 2010
Stire din Diverse : Remedii pentru colici
Sâmbătă, 23 Ianuarie 2010
Stire din Diverse : Supă de morcovi cu orez
Sâmbătă, 23 Ianuarie 2010
Stire din Diverse : Consecvența este mama disciplinei
Pagina a fost generata in 3.0661 secunde