Microsoft, supusă unor schimbări și decizii radicale

66
Microsoft, supusă unor schimbări și decizii radicale - fondmicrosoft-1373820608.jpg

Articole recomandate

Birocrația, inerția și încrederea excesivă în propriile forțe sunt bolile obișnuite ale oricărei companii de mari dimensiuni, acestea afectând performanțele și perspectivele de viitor. De-a lungul timpului, nu puține au fost companiile celebre care au ajuns în această poziție periculoasă, unele reușind să se reorganizeze și să meargă mai departe, altele mulțumindu-se să supraviețuiască departe de gloria de odinioară, iar unele fiind nevoite să dispară cu totul. 

Un gigant al lumii software, Microsoft este un bun exemplu al acestei probleme. Deși compania a operat o serie de schimbări importante de strategie în ultimii 5-6 ani, aceasta nu a reușit să se impună sau să recupereze terenul pierdut în fața rivalilor mai tineri și mai dinamici: Windows Phone are avantaje indiscutabile, dar nu reușește să se impună, Windows 8 și tabletele Surface nu au captat atenția pe care producătorul și-ar fi dorit-o, iar serviciile online precum Outlook, Bing sau Skydrive par a fi sortite să rămână mereu opțiuni secundare sau chiar mai rău.

O singură strategie

Săptămâna trecută, boss-ul companiei, Steve Ballmer, a anunțat una dintre cele mai radicale schimbări organizatorice prin care a trecut vreodată Microsoft, confirmând astfel zvonurile care circulau de câteva luni. În urma acestei schimbări, compania va abandona împărțirea în cele cinci (foste) divizii autonome în favoarea unei ierarhii mai fluide, pe care Ballmer a numit-o "One strategy, one Microsoft".

Noua organizare Microsoft nu va mai fi orientată către produse, ca până acum, ci către funcții, departamentele de dezvoltare, marketing, strategie, relații publice și celelalte mai puțin importante urmând să fie implicate în producția, promovarea și vânzarea tuturor produselor companiei. Noul departament de dezvoltare va fi împărțit în patru, aceste noi componente urmând să se ocupe de sistemele de operare, aplicații software, servicii online și echipamente hardware.

Schimbare permanentă

Acest mod de organizare nu este chiar o noutate absolută pentru Microsoft, tabletele Surface și consolele Xbox născându-se tot din eforturile comune ale mai multor departamente. De data aceasta însă, schimbarea este una permanentă și globală, scopul fiind colaborarea mai bună în timpul dezvoltării produselor, integrarea mai bună între acestea și promovarea lor ca părți componente ale unui ecosistem unic de hardware, software și servicii.

Totul sună promițător pentru viitorul unei companii care a atins venerabila vârstă de 37 de ani, însă intențiile nu garantează întotdeauna și succesul. Cum va funcționa noul Microsoft și cât de eficientă va fi noua organizare, rămâne să vedem în anii care urmează.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.596 secunde