Concurs Minaretele ar putea fi interzise în Elveția

287
Elvețienii s-au pronunțat la referendumul de ieri pentru interzicerea construirii de minarete, potrivit sondajelor efectuate la ieșirea de la urne, relatează AFP, citată de Agenția de presă NewsIn.
Elvețienii s-au pronunțat ieri prin referendum asupra propunerii dreptei populiste din această țară de a interzice construirea de minarete.
Comentatorii televiziunii TSR, care a anunțat rezultatele sondajului, au calificat aceste prime rezultate drept "o mare surpriză".
Interdicția a fost acceptată cu 59% din voturi, potrivit exit-poll-urilor.
În campanie, sondajele preconizau o respingere a inițiativei dreptei populiste cu 53% din voturi.
După afișele care chemau să fie date afară din Elveția "oile negre" străine sau cele în care românii și bulgarii erau prezentați ca niște ciori lacome, propaganda dreptei populiste generează un nou scandal - un afiș reprezentând o femeie cu chipul complet acoperit de vălul islamic, stând în fața unui drapel elvețian plin de minarete și a cărei siluetă stilizată amintește de o rachetă.
Această imagine "stârnește ura", a denunțat Comisia federală împotriva rasismului (CFR), un organism public consultativ, în timp ce Comitetul ONU pentru drepturile omului s-a declarat îngrijorat de această campanie cu "afișe sinistre".
Bisericile catolică și protestantă, ca și reprezentanții comunității evreiești și musulmane, au condamnat unanim proiectul. "Teama este un consilier prost", au avertizat episcopii catolici.
Confruntați cu acest zid de proteste, partizanii interzicerii construcției de minarete nu au dat înapoi și repetă că nu este vorba de a-i priva pe musulmani de locurile de cult, ci de a refuza "un aparent simbol al unei revendicări politico-religioase a puterii, care pune în cauză drepturile fundamentale".
Elveția numără, potrivit ultimelor statistici guvernamentale, circa 400.000 de musulmani, între care 50.000 sunt practicanți, într-o populație de 7,5 milioane de locuitori, ceea ce face ca islamul să fie a doua religie a țării, după creștinism.
Până acum, patru minarete au fost construite în apropierea moscheilor din Elveția.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Vineri, 27 Noiembrie 2009
Stire din Diverse : Astăzi, prima zi de Kurban Bayram
Pagina a fost generata in 2.7341 secunde