Concurs Premiul "Mehmet Niyazi" a fost adjudecat, anul acesta, de prof. univ. dr. Tasin Gemil

905
Premiul

Articole de la același autor

Prof. univ. dr. Tasin Gemil este al doilea laureat al Premiului "Mehmet Niyazi". Premiul a fost decernat și anul acesta în cadrul unei manifestări organizate de către filiala Medgidia a Uniunii Democrate a Tătarilor Turco - Musulmani din România.

Ieri, la Medgidia, a avut loc a doua ediție a decernării Premiului "Mehmet Niyazi". Anul acesta, la propunerea filialei Medgidia a Uniunii Democrate a Tătarilor Turco - Musulmani din România, premiul a fost oferit prof. univ. dr. Tasin Gemil. La baza alegerii a stat pe de o parte activitatea bogată susținută de fostul diplomat pentru promovarea valorilor culturale ale etnicilor tătari, dar și faptul că Tasin Gemil este fiu al municipiului Medgidia.
Tasin Gemil este istoric, fost diplomat (ambasador al României în Turkmenistan și Azerbaijan) și fost deputat în Parlamentul României în perioada 1990 - 1996.
Absolvent al Facultății de Istorie și Filozofie de la Universitatea din Iași, unde a obținut ulterior și doctoratul, Tasin Gemil a fost profesor la Universitatea "Ovidius" din Constanța, iar începând de anul acesta la Universitatea "Babeș Bolyai" din Cluj Napoca, unde conduce și primul institut de turcologie înființat în România.
Tasin Gemil este semnatarul a peste 100 de lucrări despre Imperiul Otoman și Istoria României.
S-a născut la 21 septembrie 1943 în Medgidia.
La ceremonia de decernare a premiului au participat, ieri, pe lângă etici tătari, și oaspeți, printre ei numărându-se și primarul Marian Iordache.
Premiul "Mehmet Niyazi" a fost instituit printr-o lege adoptată la sfârșitul anului 2007 și inițiată de deputatul UDTTMR Aledin Amet. Potrivit acestei legi, evenimentul prin care este comemorat poetul, ziaristul și pedagogul tătar Mehmet Niyazi se desfășoară în fiecare an, în preajma datei de 30 noiembrie, dată la care se presupune că s-a născut poetul.
Născut în satul Așșîlar (Vânători) comuna Pecineaga, într-o familie de țărani săraci, Mehmet Niyazi a militat pentru promovarea culturii și identității tătare, atât în Crimeea, de unde a fost alungat de două ori, dar și în România.
Premiul reprezintă o recunoaștere atât a personalității lui Mehmet Niyazi, cât și un mijloc de încurajare a celor care scriu despre valorile tătare din Dobrogea.
Ceremonia de decernare a premiului a fost precedată de marcarea a 78 de ani de la trecerea în neființă a poetului tătar, ocazie cu care a avut loc o slujbă religioasă la mormântul poetului, urmată de depunerea de coroane la bustul din parcul din zona poștei și un seminar de evocare a personalității lui Mehmet Niyazi.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Vineri, 27 Noiembrie 2009
Stire din Diverse : Astăzi, prima zi de Kurban Bayram
Pagina a fost generata in 1.8333 secunde