Concurs Obama medaliază IBM pentru Blue Gene

312
Obama medaliază IBM pentru Blue Gene - aa697f0eacb3eb8f73080b654c3edb4c.jpg

Articole de la același autor

Președintele american Barrack Obama a recompensat IBM și seria sa de supercalculatoare Blue Gene cu "Medalia Națională pentru Tehnologie și Inovare", cea mai prestigioasă distincție oferită inovatorilor de top pentru realizări în domeniul tehnologic, notează Agora.ro. Obama va acorda personal premiul la o ceremonie specială ce va avea loc la Casa Albă pe data de 7 octombrie. IBM, care a mai obținut Medalia cu alte șapte ocazii, este singura companie care primește această distincție în acest an.
Viteza și performanțele Blue Gene au permis științei să se adreseze unei varietăți largi de probleme complexe și să ia decizii mai informate - nu doar în privința științelor socio-umane, ci și în astronomie, simulări, modelare și multe alte domenii. Sistemele Blue Gene au permis studierea genomului uman, investigarea unor terapii medicale, protejarea arsenalurilor nucleare, simularea descompunerilor radioactive, realizarea unor replici ale creierului uman, asistarea avioanelor în zbor, indicarea tumorilor, prezicerea tendințelor climatice și identificarea combustibililor fosili - toate acestea fără a dispune de banii și timpul care ar fi fost necesare  pentru a realiza în mod fizic aceste cerințe.
Sistemul reprezintă de aseme-nea o inovație în ceea ce privește eficiența energetică. Odată cu crearea Blue Gene, IBM a diminuat în mod semnificativ dimen-siunile fizice și nevoile energetice ale unui sistem de calcul a cărui viteză de procesare ar fi necesitat o centrală energetică dedicată, capabilă să furnizeze energie unui număr de câteva mii de locuințe.
Influența designului și a modelului de calcul extrem de eficient din punct de vedere energetic poate fi observată astăzi în întreaga industrie a Tehnologiei Informației. În prezent, 18 dintre cele mai eficiente supercalculatoare din lume sunt construite pe baza tehnologiei IBM de înaltă performanță, potrivit ultimului clasament al supercomputerelor prezentat de către Green500.org în luna iulie 2009.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.9508 secunde