Parfum de amintiri. 110 ani de la atestarea stațiunii Mamaia

147

Articole de la același autor

Mamaia, stațiunea care a cunoscut cele mai mari transformări din tot litoralul românesc, sărbătorește, vara aceasta, 110 ani de atestare documentară. 


După cum ne împărtășea chiar dr. Virgil Coman, directorul Arhivelor Naționale - filiala Constanța, "din vara anului 1906, turismul românesc avea să devină mai strălucitor, prin apariția unei perle pe litoralul românesc al Mării Negre. Datorăm acest fapt nimeni altuia decât primarului Ion Bănescu, cel care a conștientizat că frumusețile acestor locuri, odată puse în valoare, pot aduce beneficii nu numai Constanței, ci și întregii țări. Prin urmare, construirea unor băi la Mamaia care să poată fi frecventate de turiști a devenit o realitate în sezonul estival 1906, fapt demonstrat și de mărturiile documentare păstrate în arhivele constănțene. Lucrările de construcție ale acestui edificiu s-au ridicat la suma de 105.380,13 lei, recepția și încheierea procesului-verbal de predare-primire dintre Primăria Constanța și antreprenoarea Ecaterina D. Nicolaescu realizându-se la data de 1 iulie 1906". 
Conform procesului-verbal de la acea vreme, erau amenajate "56 cabine fixe pentru băile de dame, cu coridorul lor și 45 gherete pe rotile, toate în bună stare, având cabinele cheile și giamurile complecte. 56 cabine fixe pentru băi de bărbați, cu coridorul lor și 35 gherete pe rotile". 


N-am aflat încă să se fi organizat vreun eveniment dedicat acestei aniversări, dar vara abia a început. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Joi, 14 Iulie 2016
Stire din Diverse : Polițiști de tot râsul!
Joi, 14 Iulie 2016
Stire din Diverse : Aventuri în Delta Dunării
Pagina a fost generata in 1.0539 secunde