Pictura și origami - terapii pentru copiii cu autism

2124
Pictura și origami - terapii pentru copiii cu autism - 50a3beeb7026544ee247a5bf89b1d464.jpg
Sunt niște copii frumoși. Dar abia dacă zâmbesc, privesc mereu suspicioși la cei din jur și nu spun niciun cuvânt. Se sperie repede și încep să țipe. Acesta este modul de a comunica al copiilor cu autism. Trăiesc în lumea lor, iar pentru a o înțelege pe a noastră și pentru a se integra, au nevoie de terapie.

Cu ajutorul terapiei comportamentale aplicate (ABA), cei mici sunt învățați să se joace, să folosească obiectele uzuale, precum o furculiță, să distingă culorile și, mai ales, să comunice cu părinții lor. Sunt numeroase cazurile când un copil cu autism a spus prima oară "mama" abia după ce a făcut câteva ședințe de terapie ABA. Fiecare nou element al dezvoltării, pe care majoritatea copiilor îl fac din instinct, micuții cu autism trebuie să-l învețe. Tot așa, și imaginația este dezvoltată tot cu ajutorul terapiei.
Dr. Cristina Gemănaru, coor-donatorul Centrului Psihologic "Marea Neagră", spune că arta este o bună terapie pentru acești copii, căci le dezvoltă atenția, memoria, orientarea spațială și creativitatea. De aceea, începând de la 1 februarie, copilașii cu autism tratați în cadrul centrului vor face și art-terapie.

Se dezvoltă creativitatea
În primul rând, ei vor învăța să picteze cu degețelele. "Vom face dactilopictură, cu o vopsea specială, care nu este toxică. De asemenea, vom face cursuri de grafică în creion. În acest mod, vor învăța cum să mânuiască creionul, câtă forță de apăsare trebuie să pună", a afirmat medicul.
O altă metodă de terapie este reprezentată de modelaj. Realizând figuri din lut și plastilină, co-piii vor fi mai liniștiți. "Vrem, astfel, să le reducem gradul de agresivitate. De asemenea, este o metodă recomandată pentru copiii hiperkinetici, căci îi liniștește", a adăugat dr. Gemănaru.
Cu ajutorul artei plierii hârtiei, psihologii le vor dezvolta micuților atenția. "Vor învăța forme simple, precum barca, avionul, casa. Origami a fost special creat pentru dezvoltarea memoriei, îndemâ-nării și atenției", a mai spus psihologul. Ea a adăugat: "Vrem să diversificăm programele de terapii comportamentale. Cursurile vor fi ținute de un profesor de arte plastice, iar copiii vor fi asistați de terapeuții din centru. Trebuie însă menționat că la cursuri nu vor participa doar copii cu autism, ci și copii normali. În acest mod, au ocazia să imite comportamentul unui copil normal. Ne-am propus ca, în curând, să începem și o terapie prin sport, cei mici vor face karate și dans, iar în acest mod vor învăța să-și coordoneze mișcările", a completat psihologul.

Cum recunoașteți copilul cu autism
Copilul cu autism poate fi recunoscut după mersul pe vârfuri și după activitățile repetitive: deschide și închide, la nesfârșit, aceeași ușă sau își flutură mereu mâinile. Nu se joacă decât cu o jucărie sau un obiect preferat și comunică prin țipete. Prin terapiile comportamentale, ei sunt învățați să "repete" toate activitățile considerate normale.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4566 secunde