Prin ce este interesantă bucătăria nordică

368
Prin ce este interesantă bucătăria nordică - 10novfond-1384089504.jpg

Articole recomandate

Caracteristice pentru nordici sunt gustările, o imensă varietate de mâncăruri din pește și o gamă largă de prăjituri.

În țările nordice, unde lunile reci și ploioase sunt urmate de o iarnă îndelungată, oamenii trebuie să se hrănească mai consistent. Iar alimentele de bază, care le conferă această senzație, sunt peștele, carnea, în special de pasăre și berbec, cartofii, făinoasele și dulciurile. De asemenea, se bea mult lapte, ceai, cafea, dar și bere.

Pescuitul, ocupație națională

În Norvegia, de exemplu, potrivit culinar.ro, pescuitul este ocu-pația și avuția națională. De aceea, mâncărurile sunt preparate, în mare parte, din pește. Masa cu cel mai pronunțat caracter tradițional este cea de Crăciun. Atunci se consumă cod fiert, care este delicios dacă e preparat imediat după ce a fost prins. Este servit cu unt topit și salată de castraveți. Mulți consumă friptură de porc și varză murată. Apoi se servește înghețată sau budincă de orez cu smântână și sos de fructe. Tradiționalul orez cu lapte se servește în farfurii separate, cu un cub de unt în mijloc. Una din farfurii conține surpriza și persoana care o ia primește un mic cadou (un porcușor de marțipan, care, potrivit tradiției, aduce noroc).

Ce se mănâncă la munte

Și mâncarea din zonele mun-toase este delicioasă. Mai întâi se servește supă fierbinte sau supă rece de fructe (fruktsuppe). Apoi, crap sau friptură de ren cu sos de afine, iar la desert, agrișe cu smân-tână.

Cât privește Suedia, o țară întinsă, cu o imensă varietate de priveliști, i s-a dus vestea și datorită gamei largi de preparate. Clasice și tradiționale sunt costițele de porc fierte și sărate, cu gulii, tocană de carne de oaie cu varză și supă suedeză de mazăre, heringul sărat sau carnea de porc cu sos de ceapă și rulouri de varză.

Bufetul ("smorgasbord") este asociat și el, peste tot, cu bucătăria suedeză, chiar dacă este pregătit după modelul rusesc. Rușii își începeau masa cu câteva gustări și câteva pahare de vodcă. Obiceiul a fost preluat de nobilii suedezi în secolul al XVIII-lea, care l-au numit "masă de snaps". Încet-încet, această masă s-a dezvoltat, ajungându-se la o mare varietate de mâncăruri, calde sau reci: hering și hering baltic, pește și scoici, friptură rece de vacă, șuncă fiartă, coaste de porc, pate și chifteluțe din carne. Pentru acestea se pregătesc și salate sau preparate vegetariene. De asemenea, din meniu mai fac parte și preparatele din ouă: omlete, ouă coapte, garnituri perfecte pentru pește afumat, cârnați sau răcituri. Gravlax-ul (somn crud, marinat), aspicul și salatele necesită anumite sosuri: maioneză sau smântână. Pâinea și untul sunt tradiționale pentru "smorgasbord" fiind preferate pâinea albă și neagră, pâinea prăjită și câteva sortimente de brânză.

Deserturile preferate

Clasicele deserturi ale nordicilor sunt salatele de fructe și compotul de pere, iar cele mai potrivite băuturi sunt berea și apa. Gravlax-ul este un preparat obișnuit pentru mesele festive. Odinioară, primăvara, erau prinse cantități imense de somon, iar depozitarea lor devenise o problemă. Sarea era scumpă, așa că oamenii săpau o groapă în care puneau peștele și presărau sare cât să se asigure că nu se strică, ci fermentează. Bucătării au descoperit apoi că, tratat cu sare, zahăr și condimente, so-monul intră într-un proces prin care este eliminat gustul de pește crud, iar carnea nu se alterează. Astăzi, gravlax-ul reprezintă una dintre contribuțiile Suediei la bucătăria internațională.

"Mâncarea de joi"

Tradiția culinară suedeză este "mâncarea de joi", zi în care se servește supă de mazăre cu carne de porc, condimentată cu punci cald. Suedia este cunoscută și pentru snaps. Există o mulțime de tipuri, unele condimentate, altele puțin dulci. Potrivit tradiției, primul pahar de snaps se umple, iar al doilea doar pe jumătate (plinul și jumătatea). Înainte de a bea, suedezii cânta "snapsvisa".

Interesant este că nu există altă țară în lume unde să se folosească cuvântul mulțumesc atât de des ca în Suedia. Când ești oaspete, la desert, trebuie să onorezi gazda cu un discurs de mulțumire și laudă pentru arta sa culinară. Până să treacă o săptămână, oaspetele scrie o felicitare sau telefonează spre a mulțumi gazdei pentru seara plăcută petrecută, iar când se întâlnesc, primele cuvinte sunt "Mulțumesc pentru cină". 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Luni, 11 Noiembrie 2013
Stire din Diverse : De ce  un ou rece strică prăjitura
Pagina a fost generata in 3.1832 secunde