La Techirghiol

Răsfăț culinar din bucatele sultanului

735

Articole de la același autor

Peste 100 de feluri de mâncare, care mai de care mai apetisante, în jur de 300 de gospodine ce te îmbinau să guști din creațiile lor culinare și o mare de oameni care nu se puteau decide în fața căror platouri să se oprească… A treia ediție a Festivalului de Artă Culinară Turcească, organizat de Comisia de Femei a Uniunii Democrate Turce din România, s-a desfășurat ieri la Techirghiol, iar preț de câteva ore gastronomia a fost pilonul identității turcimii dobrogene.

Arta culinară turcească își are rădăcinile în perioada otomană, varietatea preparatelor fiind binecunoscută. De altfel, se spune că în secolul XVII, palatul sultanului avea aproape 1.300 de servitori și sute de bucătari.
În cadrul festivalului de la Techirghiol a existat și o secțiune de concurs în care s-au înscris gospodine de la filialele UDTR din Constanța, Medgidia, Tulcea, Brăila, Babadag, Isaccea, Măcin, Fântâna Mare, Techirghiol, Mangalia, Hârșova, Cernavodă, Cumpăna. Printre concurenți s-au numărat și trei bărbați, etnici turci, atrași de tainele gastronomice. De la tradiționalul pilaf, considerată mâncarea ce denotă respectul pe care gazda îl poartă oaspetelui său, până la bucate pe care turcii dobrogeni le prepară la zi de sărbătoare, cum sunt baclavalele și sarayli, dar și salate, sărmăluțe, chiftele, plăcinte, vestitele mâncăruri de vinete sau mâncarea de năut, toate au fost expuse, jurizate și degustate deopotrivă de toți participanții. Sarcina juriului a fost una foarte grea. Desfășurat pe trei secțiuni, respectiv mâncare gătită, patiserie și cofetărie, concursul a avut și câștigători oficiali. Neoficial, toți concurenții au câștigat cel mai important premiu: admirația publcului.
Nu a lipsit de pe mesele de prezentare nici desertul specific turcilor dobrogeni, "gözleme", dar nici smochinele umplute. La mare căutare a fost și prăjitura "Imam Fesi Tatlisi" (Fesul imamului), preparată de gospodinele de la Fântâna Mare și care și-a și adjudecat primul loc pe podium la secțiunea dulciuri, iar "Saray Kebab", de la standul filialei Mangalia al UDTR, a fost preparatul care, de asemenea, a obținut locul întâi la secțiunea mâncăruri tradiționale. Nu a trecut cu vederea nici standul Techirghiolului care a avut expuse aproximativ 50 de produse.
"Organizat pentru prima dată la Tulcea, în 2006, anul trecut la Fântâna Mare, leagănul tradițiilor turcești dobrogene, și anul acesta la Techirghiol, festivalul a devenit o tradiție și se bucură de tot mai mulți participanți. Noi, în calitate de organizatori, ne dorim pe de o parte să ne promovăm tradițiile din acest domeniu, iar pe de altă parte să asigurăm o continuitate în rândul comunității, tinerele gospodine având astfel posibilitatea de a deprinde din tainele bucătăriei turcești de la gospodinele mai experimentate", a declarat Melec Amet, președinta Comisiei de Femei a UDTR.
Răsfățul culinar a fost completat de cel artistic, ansambluri ale uniunii turce punând în valoare frumusețea și bogăția dansurilor și cântecelor turcești.
Printre participanți au putut fi remarcați președintele UDTR, Osman Fedbi, deputatul Iusein Ibram, consilierul superior Aidun Curt-Mola de la Departamentul pentru Relații Interetnice, Șeila Suliman de la Ministerul Culturii și Cultelor, reprezentanți ai Consulatului Republicii Turcia la Constanța.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.7438 secunde