Screening-ul auditiv pentru nou-născuți poate depista, din timp, deficiențele de auz

4115
Screening-ul auditiv pentru nou-născuți poate depista, din timp, deficiențele de auz - 0c1a2e4fcb6196d920a79012548ae488.jpg
Problemele de auz pot afecta dezvoltarea unui bebeluș. Neauzind, el nu poate să răspundă stimulilor și nu poate să învețe să vorbească. Pentru a depista astfel de afecțiuni, organizația Sense International România a facilitat, pe parcursul anului 2009, testarea auditivă a peste 6.500 de nou-născuți. Campania s-a desfășurat în întreaga țară și a facilitat bebelușilor și copiilor mici șansa de a beneficia de diagnostic, reabilitare și intervenție timpurie.
"Bilanțul pozitiv al acestui program în anul 2009 s-a concretizat prin testarea auzului și/sau a vederii la naștere a 6.564 de nou-născuți. După această primă fază de screening, Sense International (SI) și-a continuat activitatea și s-a implicat activ în soluționarea problemelor depistate. Astfel, cei care au fost diagnosticați cu o formă incipientă de surdocecitate au început un program individualizat de recuperare în cadrul centrelor SI de sprijin în intervenție timpurie", a explicat Cristiana Salomie, director Sense International România.

O lume mică și întunecată
Vorbim de surdocecitate la un copil dacă acesta și-a pierdut atât vederea, cât și auzul într-un asemenea grad, încât niciunul din cele două simțuri nu poate constitui o cale către informație. Pierderea acestor două simțuri duce la dificultăți importante în procesul de învățare. Copiii cu surdocecitate trăiesc în lumea lor mică, întunecată și tăcută. Tot ce știu ei despre lume se bazează pe atingere, miros și gust. Dacă copiii sănătoși învață prin încercări și experiențe, unul cu surdocecitate nu are această posibilitate. Nu poate să observe nimic în jurul său, nu poate să învețe nimic dacă nu i se explică. Dar cum să explici ceva cuiva care nu te aude? Cum să-i arăți ceva cuiva care nu te vede? Surdocecitatea este un handicap unic, atât prin problemele de învățare, comunicare și mișcare pe care le pune, cât și prin diferențele mari, de la bolnav la bolnav.
Din fericire, majoritatea copiilor cu surdocecitate nu sunt complet surzi și complet orbi. Au vedere reziduală și/sau auz rezidual, ceea ce le lărgește mult posibilitățile de învățare și interacțiune. Mulți copii văd îndeajuns de bine încât să se poată mișca în locurile familiare, să poată recunoaște persoanele din familie, să recunoască limbajul semnelor la distanțe mici și să citească litere mari. Alții aud suficient încât să poată recunoaște sunetele și vocile familiare, să poată înțelege limbajul sau să învețe ei înșiși să vorbească. Termenul de surdocecitate cuprinde o gamă foarte variată de handicapuri. E o boală diversă și unică. Surdocecitatea intervine la una din 100.000 de nașteri.

Șanse la educație
Pe lângă programul de screening auditiv, organizația Sense International a dezvoltat și un program de Educație pentru Copiii cu Surdocecitate sau Deficiențe Senzoriale Multiple, în parteneriat cu Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului. Astfel, acestor copii li s-a oferit șansa de a merge la școală și de a învăța, folosind metode și tehnici specifice, utilizate de către profesorii instruiți de SI de-a lungul anilor. În anul școlar 2009-2010, cu sprijinul Sense International, 15 școli speciale din România au 33 de clase pentru 134 de copii cu surdocecitate sau deficiențe senzoriale multiple, coordonate de cadre didactice instruite în lucrul cu copiii cu probleme de văz și de auz.
"În anul 2001, când ne-am început activitatea în România, nu exis-tau deloc servicii dezvoltate pentru copiii cu surdocecitate, nu existau profesori specializați, nu exista nici măcar un cuvânt în dicționarul limbii romane pentru acest tip de deficiență. Cu timpul, am reușit să schimbăm aceste aspecte, iar astăzi avem parteneri, oameni talentați și cu multă experiență în domeniu, cu ajutorul cărora încercăm să îmbunătățim viața persoanelor cu surdocecitate și a familiilor acestora", a mai spus Cristiana Salomie.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.331 secunde