Știați că…

236
1
Știați că… - salinaslanicprahova-1350653668.jpg
 Cea mai veche biserică din lemn a Europei se află la Putna și datează din 1346. Din păcate, aceasta este într-o stare avansată de degradare. Putna este prima mânăstire ctitorită de domnitorul Ștefan cel Mare, fiind totodată locul în care acesta se odihnește, împreună cu familia lui.


Construcția ei a început în anul 1466 și s-a încheiat în 1469, fiind sfințită în 1470, după victoria din lupta de la Lipinți, împotriva tătarilor. Lucrările au fost terminate de arhitectul grec Teodor. iar fortificațiile au fost săvârșite ceva mai târziu, în 1481. După un incendiu și o devastare făcută de armata cazacă a lui Timus Hmelnitchi, mânăstirea a fost, practic, refăcută de către Vasile Lupu, în perioada 1653-1662. Putna poartă hramul Adormirea Maicii Domnului.

Putna este una dintre cele mai frumoase și impunătoare mânăstiri din țară, atât arhitectura ei cât și cadrul natural în care este plasată, aducând-o în topul preferințelor celor pasionați de turismul religios.

Cea mai mare salină de sare și cel mai mare munte de sare din Europa se află la Slănic. Orașul este situat în centrul României, în județul Prahova, pe râul Slănic, afluent al râului Varbilau, în zona de Curbură a Subcarpaților, la altitudinea de 413 m, la 45 km Nord de municipiul Ploiești și circa 100 km de București. 

Frumusețea distinctă a cadrului natural limitrof, particularitățile climatului local determinate de așezarea în vatra unui bazin depresionar și nu departe de ultimele culmi montane și prezența unor obiective turistice remarcabile prin dimensiuni și spectacular și a unor baze de tratament recunoscute, sunt premizele pentru un sejur plăcut, liniștit și odihnitor.


Comentează știrea

caria
20 octombrie 2012
dixit

Cea mai veche biserica de lemn este la Ieud in Maramures datata la 1364 .Putna este mai recenta vechimea ei a fost stabilită prin metoda dendrocronologică în primii ani ai secolului al XV-lea. Pentru a se determina vechimea acesteia, în noiembrie 2002, arhitectul român Alexandru Baboș a prelevat 16 probe din diferite părți vechi ale structurii bisericii. Aceste probe au fost analizate în primăvara anului 2003 de specialistul suedez Hans Linderson, la Laboratorul de dendrocronologie din Lund (Suedia). 12 probe din lemn de stejar au fost datate, indicându-se tăierea arborilor după anul 1400

Articole din aceeași secțiune

Sâmbătă, 20 Octombrie 2012
Stire din Diverse : Rețete pentru pici: tarte cu fructe
Sâmbătă, 20 Octombrie 2012
Stire din Diverse : Ceaiuri pentru combaterea colicilor
Sâmbătă, 20 Octombrie 2012
Stire din Diverse : Focul viu din Buzău
Pagina a fost generata in 4.196 secunde