Focul viu din Buzău

658
2
Focul viu din Buzău - atr5028-1350681755.jpg
Focul Viu este un fenomen natural datorat emanației de gaze naturale care iese la suprafață prin fisurile scoarței terestre formând flăcări ce ard, aprinse fiind de razele solare (sau de către oameni dacă flacăra se stinge).


În Subcarpații Buzăului pe versantul vestic a culmii Breazău, aflat pe stânga văii Slănicului la NNE de satul Terca (Comuna Lopătari) din Județul Buzău, la o altitudine de aproximativ 1030 m, se pot vedea flăcări care izbucnesc din pământ înălțându-se în bătaia vântului. Când plouă puternic flăcările se sting dar se poate vedea cum bolborosește apa în locurile pe unde iese gazul. Aria pe care are loc fenomenul are suprafața relativă a unei camere - 25 mp .

Drumul până la focul viu din Terca trece prin Buzău, până la care, din Constanța sunt 229 km. După Buzău se intră pe E 85 spre Mărăcineni. Înainte de a intra pe podul de peste Buzău se intră pe drumul de pe valea Slănicului - DJ 203 K, urmând ruta Beceni-Vintilă Vodă-Mânzălești-Lopătari-Terca. Până la Lopătari drumul este asfaltat. De la Lopătari încolo, în ceea ce privește accesul la obiectivul turistic infrastructura lipsește - se merge pe un drum neasfaltat de aproximativ 7 km cu terasamentul foarte degradat iar indicatoarele lipsesc. În apropiere relativă de Focurile Vii drumul devine accesibil numai camioanelor mari și tractoarelor forestiere.

De la locul până unde se poate înainta maxim cu o mașină mică, se merge inițial pe lângă firul apei până la o punte de pe dreapta, drumul după locul cu pricina fiind impracticabil ulterior. De aici trebuie traversat Slănicul pe malul stâng pentru a sui coasta dealurilor.

Suprafața focurilor este destul de mică și se poate rata ușor, mai ales că traseul nu are nici un fel de marcaj. Uzual, drumul are cam 30-35 minute de mers, dar cu rătăceli și cu ocolișuri cu tot poate sui la 45 - 55 min.

Alte focuri vii mai sunt în România în comuna Andreiașu de Jos, Vrancea; pe Vârful Răiuți din Satul Răiuți Comuna Reghiu, Vrancea; Peștera Ghețarul din Munții Bihorului.

(wikipedia)


Comentează știrea

geo
20 octombrie 2012
pacat

anul acesta am avut intentia de a vizita vestitul , mega cunoscutul obiectiv turistic din Buzau. dezamagirea e totala dupa ce te luptii cu drumurile forestiere pana in apropierea obiectivului turistic. de aici trebuie traversate curtile oamenilor si urci ca besmeticul pana incepi sa nu te mai simti in siguranta in salbaticia locului , amplificata si de prostia celor de la turism care nu au pus nici un indicator , un semn . nici-o frunza. se poate rata aceste focuri foarte usor . rusine celor din zona , celor de la ministerul turismului care se ocupa cu altceva , mai putin turismul!!!!

st3fun
20 octombrie 2012
10 lei

si eu am fost acum 2 ani. Am avut noroc cu un batranel la vreo 80 de ani, care se afla intr-o curte, l-am intrebat, si s-a oferit sa ma duca pana acolo; abia ma tineam dupa el. La sfarsit nu mi-a cerut nimik, dar nu m-am putut abtine si i-am dat 10 lei ptr efort.

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 29 Septembrie 2012
Stire din Diverse : Trei destinații inedite de vacanță
Sâmbătă, 22 Septembrie 2012
Stire din Diverse : În Dardanele, plutind între Europa și Asia
Sâmbătă, 22 Septembrie 2012
Stire din Diverse : Vacanță la bunica - ofertele toamnei
Sâmbătă, 22 Septembrie 2012
Stire din Diverse : Concurs de orientare turistică la Moneasa
Sâmbătă, 13 Octombrie 2012
Stire din Cultură-Educație : În vizită la întemeietorii Tomisului
Sâmbătă, 06 Octombrie 2012
Stire din Cultură-Educație : Singura biserică cu două altare
Pagina a fost generata in 1.0674 secunde