Sunt femeile mai prost plătite decât bărbații?

96
1
Sunt femeile mai prost plătite decât bărbații? - femeiplatite-1418353520.jpg

Articole recomandate

Există statistici serioase (și nu puține!) care arată că femeile sunt plătite mai prost decât bărbații. Potrivit http://www.femeia.ro/carieră/ghid-financiar, diferența între salarizarea femeilor și a bărbaților poate să pară discriminare. În fapt, este ceva mai mult și diferit decât discriminarea în sensul strict al cuvântului. Statistic, o femeie primește doar 77 de cenți pentru fiecare un euro câștigat de un bărbat pentru muncă egală și pregătire similară aproape oriunde în lume.


Cauzele diferenței

Iată care sunt motivele (unele de-a dreptul uluitoare și greu de acceptat) pentru care femeile sunt plătite mai prost decât bărbații, chiar dacă fac aceeași muncă cu ei și au aceeași pregătire: 


Alegerea de locurilor de muncă

Domeniile legate de știință, tehnologie, inginerie și matematică sunt unele dintre domeniile cele mai bine plătite pentru femei și sunt singurele domenii unde femeile sunt plătite în mod sensibil egal cu bărbații. Aceste domenii de activitate reprezintă doar 24% din domeniile de muncă. Restul sunt locurile de muncă unde diferențele de plata între sexe sunt evidente.

Domeniile de vârf sunt ocupate în covârșitoare majoritate de bărbați, femeile fiind mereu pe eșaloanele următoare. În medicină, de exemplu, numărul femeilor medic sau al femeilor chirurg este mai mic decât cel al bărbaților, femeile fiind mai ales asistente medicale și medici generaliști, fără specializări.

Femeile sunt majoritare în domeniile inferioare de plată, în timp ce bărbații sunt majoritari în domeniile de mijloc. Cu alte cuvinte, femeile care primesc salarii minime sunt mai multe pentru că activează în număr mai mare în domeniile plătite cu salarii minime.

Ore de muncă. Femeile muncesc mai puțin decât bărbații. Astfel, în medie, bărbații lucrează circa 6 ore pe zi/an, în timp ce femeile doar 5,30 zi/an. În plus, numărul femeilor care muncesc în cursul zilelor libere este mult mai mic decat al bărbaților care lucrează sâmbăta și duminica.



Comentează știrea

?????????????
12 decembrie 2014
pai aici

nu e evidenta salarizarii pe ramura, ca sa dovediti ca femeile sunt mai prost platite la munca egala. aici e structura ocupationala, ceea ce e cu totul altceva. iar orele suplimentare si lucrul in week-end... mi se pare tras de par... astea sunt chestii individuale, ce tin de problem personale. nu pot fi tratate in bloc... deci, recunaosteti ca femeile muncesc mai putin decat barbatii si nu in sectoarele cele mai importante. Atunci cum sa fie platite la fel, sau mai mult, la nivel global? iar incepeti cu prostiile?

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.6175 secunde