Tătarii din România și cei din Crimeea, împreună la ziua limbii materne

1741
1
Tătarii din România și cei din Crimeea, împreună la ziua limbii materne - 17ec34f8beea7f347cba25c51a8da9d4.jpg
Tătarii din România au sărbătorit, anul acesta, în premieră, ziua limbii materne. Legea nr. 256/2010, potrivit căreia la data de 5 mai se sărbătorește Ziua Limbii Tătare, a fost inițiată și promovată în Parlamentul României de deputatul UDTTMR Aledin Amet.
Cu prilejul acestei sărbători, la mai multe filiale ale uniunii tătare s-au organizat manifestări cultural - artistice menite să readucă în atenția etnicilor tătari importanța păstrării limbii materne.
Medgidia a marcat acest moment deosebit de important pentru comunitatea tătară de aici prin organizarea concursului de recitări "Limba noastră cea frumoasă - Güzel Tilim, Güzel Dilim", ajuns la a X-a ediție, competiție în care s-au înscris 52 de copii din Medgidia, Constanța, Valu lui Traian, Cobadin, Valea Dacilor. Pe scena Casei Armatei din localitate au răsunat deopotrivă poezii de dragoste, dar și patriotice, toate recitate cu emoție în glas de concurenți de la ciclul primar până la liceu.
Organizatorii au pregătit pentru această zi specială și o surpriză. Artiști consacrați din Crimeea au sosit în România special pentru sărbătoarea limbii tătare, aducând cu ei cele mai frumoase versuri, cântece și dansuri tătărești. Așa cum a menționat și președintele UDTTMR Medgidia, Erol Murad, acest lucru nu ar fi fost posibil fără sprijinul financiar venit din partea președintelui Asociației "Kardeșlik", Sunai Cadîr.

Cei mai buni recitatori de limbă tătară
Juriul concursului de recitări "Limba noastră cea frumoasă - Güzel Tilim, Güzel Dilim" a avut o misiune foarte grea în jurizarea participanților la concurs. După lungi deliberări, au fost desemnați, în cele din urmă, ocupanții podiumului, la cele trei categorii de concurs:
La ciclul primar, locul I a revenit lui Bechir Levis din Medgidia, locul al II-lea a fost adjudecat de Boșnac Emir tot din Medgidia, iar pe locul trei s-a clasat Abiltar Atina, de asemenea, din Medgidia. A fost obținută și o mențiune, de către Curti Gean din Valu lui Traian.
Dintre concurenții de la gimnaziu, au urcat pe podium Abduraman Mete (locul I), Geambulat Erdin (locul II), ambii din Medgidia, Emurla Onur (locul III) din Valu lui Traian, Cocâi Hande (mențiune), din Medgidia.
Pentru categoria liceu, premiile au fost adjudecate astfel: locul I - Hûseyin Rûveyde din Medgidia, iar locul II a revenit lui Harman Yildiz, de asemenea, din Medgidia.
Un rol important în pregătirea acestor copii l-au avut, fără îndoială, profesorii Șachir Iffet, Ene Ulgean, Boșnac Nyhal, Gazi Cidem.
Organizatorii evenimentului, filiala locală a UDTTMR, au pregătit, la final, pentru toți participanții, diplome și cadouri.

Jurați din Crimeea
Tot cu prilejul Zilei Limbii Tătare, s-a aflat în România, la invitația filialei Medgidia a UDTTMR, o delegație de cadre didactice din Crimeea, condusă de prof. Aishe Chabanova, director al Școlii Naționale Tătare din Eski Kirim (Stari Kirim), care a fost și membru al juriului concursului de recitări. Oaspeții din Crimeea, colaboratori ai comunității tătare din Medgidia din anul 2006, au participat la toate manifestările dedicate Zilei Limbii Tătare și, timp de o săptămână, cât au poposit pe meleaguri românești, au avut ocazia să cunoască îndeaproape statutul tătarilor din România și să admire comunicarea interetnică ce a făcut celebru pretutindeni ținutul dintre Dunăre și Marea Neagră.
Prin preumblările lor prin țara românească, oaspeții din Crimeea au poposit, la invitația deputatului Aledin Amet, și la Parlamentul României.

Comentează știrea

Vely
7 mai 2011
S-a dat startul la campania electorala ...

Tot se incerca de ceva vreme de asi impune Medgidia , cel mai ravnit post acela de presedinte al UDTTMR.Sa fie intamplator acest eveniment cu președintele UDTTMR Medgidia, Erol Murad ? Nu vad prezenta d-lui Amet Varol , presedintele in functie al UDTTMR .

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.298 secunde