UE grăbește adoptarea legii pentru eliminarea tarifelor de roaming

70
UE grăbește adoptarea legii pentru eliminarea tarifelor de roaming - stireroaming-1379248162.jpg

Articole recomandate

În luna iunie a acestui an, Comisia Europeană a anunțat că a pus la punct un plan pentru eliminarea completă a tarifelor pentru roaming pe teritoriul Uniunii Europene în perioada 2014 - 2016, iar recentele declarații făcute de Jose Manuel Barroso, președintele Comisiei Europene, și Neelie Kroes, comisarul pentru dezvoltarea digitală, ne indică faptul că aripa executivă a Uniunii intenționează să pună în practică acest plan la data dorită. 

Operatorii se opun

Conform planului trasat în iunie, de la 1 iunie 2014 se dorește eliminarea tarifelor pentru ape-lurile primite în roaming, tarifele pentru convorbirile inițiate urmând să dispară și ele de la 1 iulie 2016. Reglementările se vor aplica pentru aproximativ 100 de operatori de telefonie mobilă din 27 de țări, acestea urmărind să creeze o unică piață de telefonie mobilă pe teritoriul unional.

În mod vădit, operatorii se opun acestei inițiative, afirmând că deja se luptă cu venituri în scădere și pierderi. Conform calculelor făcute de Comisia Europeană, eliminarea completă a tarifelor de roaming va elimina două procente din profitul operatorilor, generând însă o piață concurențială deschisă unică în toate țările membre.

Libertatea clientului

Pe lângă această limitare a tarifelor de roaming, pachetul legislativ propus mai include obligativitatea operatorilor de a le oferi clienților posibilitatea alegerii după bunul plac al unui alt operator atunci când aceștia ies în afara granițelor fără a schimba cartela SIM. Comisia Europeană intenționează să armonizeze legislația la nivelul celor 28 de țări membre, aspect care le va permite operatorilor să funcționeze în orice țară din UE în baza unei singure autorizații, dreptul clienților de a alege contracte cu durată mai scurtă și redactarea contractelor de abonament într-un limbaj ușor de înțeles, care să nu ascundă clauze abuzive în spatele unui jargon tehnic sau comercial.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 12 Iunie 2012
Stire din Economie : Vorbim mai ieftin în roaming
Pagina a fost generata in 1.5514 secunde