Uneori PC-ul te scoate din sărite? Iată cinci sfaturi pentru optimizare

310
Uneori PC-ul te scoate din sărite? Iată cinci sfaturi pentru optimizare - fondpc-1378047004.jpg

Articole recomandate

Problema vitezei PC-urilor îi face pe mulți să apeleze la programe scumpe ce promit îmbunătățirea semnificativă a performanței. Soluțiile cele mai bune pentru a menține o viteză decentă sunt, însă, gratuite, dar implică puțin efort și ceva mai multă grijă. Iată câteva sfaturi pentru a mări viteza PC-ului tău, sfaturi ce te scutesc de soluții drastice, precum reinstalarea sis-temului de operare sau încercarea unuia complet nou. 

1. Curățarea periodică a HDD-ului

Când hard disk-ul este plin, viteza sistemului de operare suferă. Poți stoca fișierele de care nu ai nevoie zilnic pe un HDD extern sau pe suport optic, CD sau DVD. Ține cont de faptul că spațiul liber de pe partiția cu sistemul de operare este cel mai important pentru viteza PC-ului. Curățarea include și dezinsta-larea programelor inutile, iar dacă operațiunea și se pare prea lungă manual, poți folosi un program gratuit special ce poate dezinstala "en gros", precum RevoUninstaller.

2. Mentenanța regulată a registrelor

Noile versiuni de Windows, OS X și Linux au la îndemână unelte pentru mentenanță și optimizarea periodică a sistemului, dar atunci când simți că vrei să controlezi mai bine acest proces, ai la îndemână unelte gratuite. Pentru Windows, CCleaner este cea mai lăudată aplicație ce curăță registrele și fișierele stocate temporar, iar pentru Mac, una dintre aplicațiile gratuite de top este Onyx.

3. Overclocking

Cu puțină experiență, funcția de overclocking pentru procesor și placa grafică îți mărește semnificativ viteza de funcționare a PC-ului. Înainte de a începe să umbli la setările din BIOS, asigură-te că știi ce faci, citește tutorialele de pe internet etc. Interacțiunea componentelor este importantă pentru overclocking și uneori operațiunea implică reducerea stabilității. Asigură-te că ai cercetat toate aspectele cu atenție, inclusiv opțiunile de overclocking ale memoriei RAM, înainte să optezi pentru această măsură. Cu puțină atenție, PC-ul va funcționa mai rapid, iar performanța grafică a jocurilor va crește.

4. Optimizare DNS

Atunci când problema cea mai mare este viteza online și schimbarea browserului oferă rezultate limitate, problema poate ține de serverele DNS. Alegerea corectă a serverelor DNS poate crește puternic viteza de navigare atunci când este făcută corect. Una dintre cele mai folosite unelte gratuite pentru Windows, OS X și Linux este Namebench. Cu ajutorul aplicației, poți testa viteza serverelor DNS care îți intermediază accesul la internet și le poți schim-ba cu unele mai performante.

5. Instalarea sistemului de operare pe SSD

Cea mai simplă, dar și costi-sitoare metodă de a obține o viteză mai bună a sistemului de operare este rularea lui pe un SSD. Stocarea pe un drive solid-state oferă viteze mai bune decât un HDD clasic. Poți alege între un SSD de 64 sau 120GB dacă prioritatea este viteza sistemului de operare. Instalează din nou OS-ul pe SSD, alături de aplicațiile pentru care vrei cea mai bună performanță, dar nu umple complet SSD-ul cu progra-me folosite rar, dacă vrei ca viteza de pornire și de funcționare să rămână ridicată.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.7312 secunde