Laptop sau tabletă - care e cea mai bună alegere?

455
Laptop sau tabletă - care e cea mai bună alegere? - fondlaptoptableta-1375625068.jpg

Articole recomandate

În urmă cu doar câțiva ani, când doreai să-ți cumperi un computer portabil alegerea era relativ simplă, chiar dacă oferta de laptopuri era și atunci foarte generoasă. Apariția unei piețe foarte dezvoltate de tablete, generate de lansarea primului Apple iPad în aprilie 2010, a schimbat însă radical situația, mai ales că numeroși alți producători mizează pe astfel de gadgeturi. Mulți dintre cei care inten-ționează să cumpere un portabil se întreabă acum dacă o tabletă este mai potrivită pentru nevoile lor decât un laptop, însă răspunsul nu este atât de simplu precum pare la prima vedere.

Ce este tableta, ce este laptopul

Tableta este un computer portabil dotat cu display touchscreen, de regulă cu diagonala cuprinsă între 7" și 10", care poate fi utilizată numai prin atingerea ecranului. Dimensiunile relativ reduse și absența oricărei tastaturi fizice și a mouse-ului asigură o portabilitate foarte mare, în special în cazul celor de 7".

În schimb, laptopurile reprezintă versiunea portabilă a computerelor clasice de tip desktop. În principiu, acestea îți oferă același tip de funcționalități ca un PC, însă portabilitatea are un preț: costurile pentru același tip de hardware sunt sensibil mai mari în cazul laptopurilor comparativ cu achiziția unui PC, iar de multe ori portabilul nu poate fi utilizat pentru anumite activități.

Dotări hardware

Tabletele din zilele noastre nu au dotări tehnice semnificativ mai slabe decât laptopurile. Cu toate acestea, procesoarele nu depășesc frecvențe de 1,2 - 1,4 GHz. Stocarea datelor se realizează pe memorie flash cu capacități cuprinse între 16 - 128 GB, care poate fi extinsă prin carduri microSD (cu excepția tabletelor iPad).

În schimb, laptopurile mizează pe versiunile mobile ale componentelor hardware întâlnite pe PC-uri. Oferta este mult mai generoasă la toate capitolele, însă cele mai populare opțiuni ale momentului sunt procesoarele Intel (Core i3, Core i5 și Core i7), care lucrează în paralel cu plăci video integrate sau dedicate de la Intel, AMD sau Nvidia. Excepție fac netbook-urile, care au procesoare Intel Atom mai lente, cu frecvența de 1.6 GHz. Stocarea datelor se realizează pe HDD-uri de 2.5" ce pot ajunge până la 500 GB sau chiar 1 TB sau pe SSD-uri, în special în cazul ultrabook-urilor.

Autonomie

Prin prisma dotărilor hardware mai puțin impresionante, tabletele rezistă fără priză chiar și 10 ore. O asemenea autonomie vei întâlni uneori la netbook-uri, însă aproape niciodată la laptopurile obișnuite. De aceea, acesta reprezintă un alt factor important pe care trebuie să-l iei în calcul.

Software

Probabil cele mai mari diferențe între o tabletă și un laptop se regăsesc la capitolul software, întrucât acesta este capitolul cu care interacționezi permanent când utilizezi un portabil.

Tableta vine cu un sistem de operare complet diferit față de cel utilizat pe PC, indiferent că vorbim despre iOS-ul disponibil pe Apple iPad, Androidul lui Google. Utilizarea software-ului se bazează pe aplicații, care sunt intuitive și mult mai ușor de utilizat decât programele software disponibile pe PC, iar instalarea și dezinstalarea lor se face rapid și eficient.

În schimb, laptopul mizează pe același sistem de operare întâlnit pe PC-uri, în ge-neral Windows 7 sau 8. Practic, nu există o diferențiere între software-ul disponibil pe laptop și cel de pe PC, motiv pentru care compatibilitatea este foarte ridicată. Singura problemă este că procesele relativ greoaie pentru utilizarea acestor softuri rămân valabile și pentru laptopuri.

Concluzie: tabletă sau laptop?

Dacă vrei un gadget pe care să îl transporți ușor, pe care să îl pornești imediat, cu care să poți naviga facil pe internet și, eventual, să te relaxezi cu jocuri mai simpliste, atunci o tabletă este ideală pentru tine. Este un gadget dedicat în primul rând distracției și relaxării.

Totuși, pentru activitatea de zi cu zi care implică și utilizarea unor software-uri profe-sionale, inclusiv cele mai puțin sofisticate precum aplicațiile office, vei avea nevoie de puterea unui laptop. În plus, acesta îți permite vizionarea filmelor HD pe un display mai mare.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.7991 secunde