Legea drastică pentru deconectarea de la internet a fost anulată

81
Legea drastică pentru deconectarea de la internet a fost anulată - fondpiraterie-1374423538.jpg

Articole recomandate

După îndelungi critici, legea care permitea autorităților franceze să deconecteze de la internet orice utilizator descoperit în mod repetat folosind aplicații de tip File-Sharing a fost anulată, lupta pentru com-baterea pirateriei online urmând să fie dusă cu mijloace mai puțin drastice.

Utilizator dat exemplu

Susținută inițial de o lege anti-piraterie care prevede acțiunea în trei pași - avertizare, amendare și deconectarea temporară de la internet - măsura corectivă a fost aplicată unui utilizator de servicii internet care a distribuit unul sau mai multe fișiere în sistem File-Sharing, după ce acesta a ales să ignore mesajele de avertizare primite din partea autorităților. Dacă decizia autorităților nu este contestată prin apel în termen de 10 zile, furnizorul de internet este obligat să blocheze accesul la internet pentru clientul sancționat timp de 15 zile. Totuși, în acest interval furnizorul ISP este obligat prin lege să ofere clientului acces la servicii de tip e-mail, mesagerie instant și comunicații în sistem VOIP.

Pe lângă disconfortul creat de blocarea accesului la internet, nefericitul internaut dat drept exemplu în fața celora care încă nesocotesc legile franceze anti-piraterie este obligat și la plata unei amenzi în valoare de 600 euro. Sentința vine după ce în urmă cu numai o lună o echipă de 9 experți a recomandat guvernului francez desființarea agenției Hadopi - corpul responsabil cu supravegherea și aplicarea măsurilor anti-piraterie, pe motiv că acțiunile sale nu au avut aproape nici un efect în direcția stopării pirateriei online.

Pachetul Hadopi

Introdusă din anul 2009 în cadrul unui pachet mai amplu de legi numit Hadopi, pedeapsa care prevedea deconectarea piraților de la internet nu a fost niciodată cu adevărat pusă în aplicare. Cu toate acestea, idea că autoritățile au puterea să interzică oricărui cetățean accesul la internet a făcut ca întregul pachet de legi să fie extrem de nepopular și privit ca simbolizând o abordare înapoiată asupra tehnologiei. Astfel, în urma unui anunț făcut de ministrul Culturii Aurélie Filippetti în cursul zilei de marți, decretul oricum ignorat de autorități a fost desființat definitiv.

Măsura de anulare a deciziei legislative vine după ce în ultimul an dezbaterile purtate în Franța pe tema pedepselor pentru piraterie online au scos tot mai mult în față idea taxării mijloacelor folosite pentru accesul la materiale piratate, spre exemplu tabletele din seria iPad și Kindle Fire, respectiv mediile CD/DVD înregistrabile. Fondurile astfel obținute sunt folosite pentru acordarea de compensații materiale către artiștii și casele de producție prejudiciate.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.6874 secunde