Vărsatul de vânt la copii

960
Vărsatul de vânt la copii - b8ecfabe8ac820a0a93b1b323efb29b9.jpg
I se spune boală a copilăriei și la început poate fi confundată cu banalul roșu în gât sau cu o simplă răceală. De fapt, varicela sau mult mai popularul vărsat de vânt este o boală infecțioasă, însoțită de o erupție destul de neplăcută. Ea apare, în general, între 2 și 10 ani și provoacă mâncărimi puternice. Durează aproximativ 12 zile.

Ușor de transmis
Virusul ce cauzează varicela se transmite cu ușurință de la o persoană la alta. Cel mai frecvent transmiterea bolii se realizează pe cale respiratorie, prin intermediul mucoaselor bucale și nazale. De asemenea, virusul se poate transmite prin aer, prin strănut sau tuse, de la persoane bolnave. Mai rar, virusul se transmite prin secrețiile rezultate din ruperea veziculelor cutanate. Cea mai contagioasă perioadă începe cu două-trei zile înainte de apariția erupției veziculare și continuă în timpul formării veziculelor (care durează în general patru-cinci zile) până în momentul când toate veziculele au format cruste.

Incubație de 15 zile
Perioada de incubație, care durează de la expunerea la virusul varicelei până la apariția semnelor de boală, este, de obicei, între 14-16 zile, dar poate fi cuprinsă între 10-21 zile. Primele simptome ale varicelei sunt febra între 38 și 39,4 grade Celsius, indispoziție, oboseală și stare de rău, apetit diminuat sau dispărut, dureri de cap și inflamația gâtului. Primele semne sunt de obicei ușoare la copii, dar la adulți pot fi severe. Aceste semne persistă pe toată perioada bolii. După o zi-două apare și erupția, care produce mâncărime.

Erupție subită
Erupția cutanată din varicelă apare, de obicei, în partea superioară a corpului (trunchi și față) după una-două zile de la apariția simptomelor. Cea mai afectată zonă este trunchiul, membrele superioare și cele inferioare fiind afectate printre ultimele. Erupția cutanată se răspândește și la nivelul scalpului (pielea capului), feței, nasu-ui și gurii.

Complicații cu suprainfecții
Cea mai frecventă complicație infecțioasă a varicelei la copii cu vârsta sub cinci ani este suprainfecția bacteriană secundară a leziunilor cutanate. Suprainfecția poate apărea pe zgârieturi cauzate de scărpinat, acesta permițând pătrunderea bacteriilor de la nivelul pielii sau a bacteriilor de sub unghie în veziculele care apar în varicelă. Cele mai multe infecții cutanate din varicelă nu sunt grave, însă necesită îngrijiri medicale de specialitate. Dacă nu este tratată, aceasta se poate agrava.

Fără loțiuni
Tratamentul vărsatului de vânt variază în funcție de vârsta persoanei, starea de sănătate și de severitatea bolii. La copiii care nu au alte afecțiuni, varicela se poate trata doar la domiciliu. Tratamentul recomandat constă în administrarea de paracetamol sau ibuprofen pentru a reduce febra și disconfortul, dar nu se recomandă folosirea de medicamente orale sau loțiuni de uz extern care să înlăture mâncărimea.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.291 secunde