Varujan Vosganian și-a lansat "șoaptele" la Constanța

414
Varujan Vosganian și-a lansat
Președintele Uniunii Armenilor din România și vicepreședintele Uniunii Scriitorilor din România, Varujan Vosganian, și-a lansat, în acest week-end, la Constanța, volumul "Cartea șoaptelor".
Evenimentul a avut loc în Sala de spectacole a Colegiului de Arte "Regina Maria", unde s-au reunit atât membri ai Uniunii Armenilor, cât și colegi liberali, consilieri locali, județeni, precum și deputați și senatori constănțeni.
"Cartea Șoaptelor" a primit aprecieri extrem de pozitive din partea unor critici precum Nicolae Manolescu, Eugen Negrici și Nicolae Breban. Reacții asemănă-toare au avut, sâmbătă, și președintele Uniunii Armenilor - Filiala Constanța, Hacic Garabet, președintele Uniunii Scriitorilor - Filiala Dobrogea, Cristina Tamaș, sena-torul Puiu Hașotti, poetul, eseistul și editorul Laurian Stânchescu, prof. univ. dr. Garabet Kumbetlian și profesor Arșaluis Gurău.
Profitând de prezența sa la Constanța, Varujan Vosganian și-a adus aminte de lansarea unei alte cărți, "Mesajul dreptei românești", tot aici, la Casa de Cultură, acum 12 ani. De asemenea, Vosganian a rememorat o serie de episoade semnificative pentru evoluția sa personală și profesională, caracterizând comunitatea armenilor drept una "extrem de îndrăzneață și sfioasă în același timp", aspecte surprinse și în "Cartea șoaptelor".
În plus, Vosganian a remarcat faptul că această carte are o rezonanță aparte pentru Constanța, prezentând aspecte din viața constănțenilor din anii 40.
"În câțiva ani, magazinele s-au închis, au fost radiate din evidențele comerciale, în loc au apărut altfel de magazine, triste, sărace și fără nume sau numite pur și simplu «Pâine», «Tutungerie», «Alimentară», «Textile» (…) Firmele adunau mai toată arca lui Noe: "La Curcanul" a lui Zadig Tațichian, "La Tigru" a lui Agop Kazazian, «La Elefantul», firma cea mare cât un cat a lui Piuzant Sahabian, «La leul de aur» a lui Chircor Siropian, «La Furnica» a lui Ovanez Daghlarian, «La Papagal» a Mariei Grigorian, «La Porumbelu» a lui Krikor Stelian (…) Firmele negustorilor armeni însemnau o călătorie fără sfârșit pe drumurile Orientului: «La India», «La Egipt», «La Bosfor», etc.", descrie Varujan Vosganian Constanța anilor 40 în "Cartea șoaptelor.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.28 secunde