"Juniori" și "seniori",

Deputații și senatorii constănțeni se întorc, de mâine, în băncile Parlamentului

963
Deputații și senatorii constănțeni se întorc, de mâine, în băncile Parlamentului - b07d9c21e2dad4b3527b97c54ccc4603.jpg
Deputații și senatorii din Parlamentul României se reunesc mâine în cea de-a doua sesiune ordinară din 2009. Concret, președinții Senatului și Camerei Deputaților au convocat forurile legislative pe care le conduc în cea de-a doua sesiune ordinară a actualei legislaturi, potrivit articolului 66, alineatele 1 și 3 din Constituție. Și dacă Roberta Anastase i-a convocat pe deputați la ora 14.00, Mircea Geoană, președintele Senatului, a preferat ora 15.00 pentru reluarea activității parlamentare.

Cei 14 deputați și senatori constănțeni, fie ei boboci, fie deja veterani în Parlamentul României, vor începe, și ei, a doua sesiune din actuala legislatură. În ceea ce-i privește pe cei trei parlamentari liberali, doi dintre ei, și anume deputatul George Dragomir și senatorul Puiu Hașotti, sunt deja obișnuiți cu propunerile legislative, interpelările și declarațiile politice. Astfel, în prima sesiune din acest mandat, Hașotti, liderul Grupului parlamentar al PNL din Senat, a avut, în doar 32 de ședințe, 91 de luări de cuvânt, în vreme ce colegul său, deputatul Colegiului 1, George Dragomir, a avut, potrivit raportului Institutului pentru Politici Publice (IPP), cele mai multe prezențe la voturile finale din Parlament, anume 307 din 311, ceea ce, în procente, înseamnă o prezență de 99%.
Aflat la primul mandat, deputatul PNL al Colegiului 2, Mihai Lupu, a avut 14 luări de cuvânt, 12 declarații politice, 3 propuneri legislative inițiate, 6 interpelări și 6 moțiuni.

Pesediștii preferă… extremele
În ceea ce-i privește pe deputații și senatorii social-democrați constănțeni, și în rândul acestora sunt atât parlamentari cu experiență, aflați la al doilea mandat, așa cum sunt senatorul Alexandru Mazăre și deputații Manuela Mitrea și Eduard Martin, dar și alții care învață "abecedarul" Legislativului: deputații Cristina Dumitrache, Matei Brătianu, Antonella Marinescu și senatorul Nicolae Moga.
La capitolul propuneri legislative inițiate, deputatul Colegiului 9, Antonella Marinescu, figurează cu zero de astfel de acțiuni, în vreme ce colegii săi parlamentari au fost ceva mai harnici. Astfel, deputatul Matei Brătianu a depus 9 propuneri legislative, iar deputatul Eduard
Martin și senatorul Alexandru Mazăre au semnat, fiecare, câte 6.
Tot potrivit IPP, deputatul PSD Eduard Martin a participat la doar 42 din totalul de 311 ședințe cu voturi finale. Înregistrând o prezen-ță de doar 14%, Martin se regăsește astfel, după prima sesiune, în topul parlamentarilor cu cele mai scăzute prezențe la voturile finale din plenul Camerei Deputaților.

Pedeliștii constănțeni învață din mers
Cei patru parlamentari PD-L de Constanța, trei deputați și un senator, sunt, cu toții, învățăcei. Aflați la primul mandat în Parlament, deputații Maria Stavrositu, Constantin Chirilă și Zanfir Iorguș și, respectiv, senatorul Mircea Banias, prind, din mers, "tainele" luărilor de cuvânt, ale declarațiilor politice, interpelărilor și propunerilor legislative din Parlament. "Fruntaș" la capitolul propunerilor legislative este deputatul Colegiului 4, Constantin Chirilă, cu 22 de propuneri. El este, până acum, urmat de Maria Stavrositu, deputatul Colegiului 10, care a semnat șapte propuneri legislative, și de Zanfir Iorguș, deputatul Colegiului 5, cu cinci propuneri. Tot cinci propuneri legislative a avut și senatorul Mircea Banias, președintele Organizației PD-L Constanța.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3817 secunde