20 de tone de maţe de porc periculoase consumului, oprite de la comercializare, în Constanţa

708
20 de tone de maţe de porc periculoase consumului, oprite de la comercializare, în Constanţa - 20detone-1637506279.jpg
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a respins la frontieră 20 de tone de intestine de porc sărate, provenite din China, care conţineau antibiotic de trei ori peste limita admisă, a declarat pentru Agerpres vicepreşedintele instituţiei, Mihai Ponea.

„Este vorba de 60 de tone de maţe care au ajuns în Constanţa, 40 de tone aveau un conţinut de antibiotic în limitele permise, iar 20 de tone înregistrau o depăşire de trei ori peste limită. Aceste 20 de tone de maţe puteau ajunge în nu ştiu câte mii de tone de cârnaţi pe masa a milioane de români”, a precizat Ponea.

Provenienţa porcilor trataţi cu antibiotic, respectiv cu chloramfenicol, este din Spania, acolo fiind sacrificaţi porcii, iar ulterior maţele au fost trimise în China pentru curăţare şi sărare.

„Acestea au fost puse în butoaie şi au ajuns în România pentru comercializare în perioada Crăciunului în toate supermarketurile”, a transmis vicepreşedintele ANSVSA.

Potrivit sursei citate, rezistenţa microorganismelor la antibiotice a devenit extraordinar de îngrijorătoare.

„Ultimul raport de anul acesta făcut de Organizaţia Mondială a Sănătăţii arată 30.000 de morţi din cauza prezenţei antibioticelor în alimente. Chloramfenicolul este un antibiotic extrem de puternic, cu un spectru foarte larg, fiind introdus în hrana animalelor”, a explicat Mihai Ponea. Toată cantitatea de maţe a fost reţinută în PIF (Posturile de Inspecţie la Frontieră) Constanţa, aceasta urmând să fie distrusă sau returnată furnizorului.Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2561 secunde