Concurs 20% din încasările piraților somalezi intră în conturile teroriștilor

390

Articole de la același autor

Potrivit publicației electroni-ce Ports&Ships, pirații somalezi au fost de acord să plătească un comision de 20% din banii obținuți din răscumpărări organizației radicale islamiste Al-Shabaab. În schimbul comisionului, piraților li se permite să folosească orașul-port Haradheere, din Somalia, pentru operațiunile lor.
Acordul a fost realizat după ce mai mulți membri ai "sindicatului piraților" au fost arestați de către organizația radicală, la scurt timp după ce orașul a căzut în mâinile forțelor Al-Shabaab.
Statele Unite ale Americii au inclus Al-Shabaab pe lista organizaților teroriste externe. Potrivit Wikipedia, Al-Shabaab este un grup insurgent care luptă pentru putere în Somalia. El a declarat jihadul împotriva "dușmanilor islamismului" și s-a angajat în lupta împotriva guvernului federal de tranziție din Somalia și a Misiunii Uniunii Africane în Somalia (AMISOM).
Al-Shabaab a declarat război ONU și organizațiile non-guvernamentale occidentale care distribuie ajutor alimentar în Somalia, omorând 42 lucrători din cadrul acestor misiuni, în 2008 și 2009.
Grupul a fost desemnat ca organizație teroristă de către mai multe guverne occidentale și servicii de securitate. Este descris ca având "legături cu Al Qaeda", lucru negat de organizație până în 2010. Din cauza opiniilor și a metodelor sale, Al-Shabaab a fost comparat cu talibanii din Afganistan și Pakistan.
Care sunt consecințele acordului dintre pirați și Al-Shabaab? Guvernele ar putea să considere că plata răscumpărării pentru eliberarea echi-pajelor capturate de pirați constituie un ajutor dat terorismului internațional. În acest caz, armatorii și asiguratorii care fac astfel de plăți ar putea fi condamnați penal. Drept urmare, aceștia ar avea toate motivele ca, de acum încolo, să nu mai dea niciun ban și să abandoneze navele și echipajele capturate.
În prezent, circa 800 de navigatori se află în mâinile piraților somalezi, pentru că marile puteri ale lumii nu sunt în stare să controleze fenomenul pirateriei.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Miercuri, 02 Martie 2011
Stire din Economie : Coșmarul de la halta Traian
Miercuri, 02 Martie 2011
Stire din Economie : Să ne rugăm la Dumnezeu să plouă
Pagina a fost generata in 1.6279 secunde