50 de ani de la aderarea României la Banca Mondială și Fondul Monetar Internațional

157
50 de ani de la aderarea României la Banca Mondială și Fondul Monetar Internațional - 50deanidelaaderarearomaniei-1668108611.jpg

Articole de la același autor

În luna decembrie se împlinesc 50 de ani de la aderarea României la Banca Mondială și Fondul Monetar Internațional (FMI). În 1972, România a fost prima țară din fostul bloc comunist care a intrat în circuitul instituțiilor financiare internaționale, a precizat Mugur Isărescu - guvernatorul BNR, în cadrul alocuțiunii dedicate evenimentului aniversar.

„Din păcate, în anii ’80, autoritățile de la București au deteriorat până în pragul divorțului colaborarea cu cele două instituții. După prăbușirea regimului comunist, normalizarea relațiilor a fost ca un nou început. De aceea, inaugurarea biroului Băncii Mondiale de la București, în luna octombrie '91 – moment pe care îl celebrăm astăzi – este un reper care marchează deschiderea unei noi file a istoriei legate de relațiile României cu Banca Mondială, de tranziția noastră la economia de piață. Anii ’90 au fost poate cei mai dificili. Am beneficiat de sprijinul direct al FMI și Băncii Mondiale. Tranziția de la o economie centralizată la economia de piață a necesitat nu doar împrumuturi și finanțări, dar și legi noi, crearea de noi instituții și bune practici. Accesul la cunoștințele și expertiza Băncii Mondiale a fost de mare ajutor în implementarea reformelor ce au urmat”, a declarat Mugur Isărescu. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.1618 secunde